© VRT - Jokko

Twee grote winnaars op de MIA's: Angèle en Metejoor gaan elk met drie prijzen naar huis, ontdek hier alle winnaars

Angèle en Metejoor zijn de grote winnaars geworden op de dubbeleditie van de MIA's, de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. Als nieuwkomer verzilvert Metejoor meteen drie van zijn vier nominaties. Angèle bevestigt met drie MIA's op zes nominaties. Opvallend: meer dan ooit valt Nederlandstalige muziek in uiteenlopende genres in de prijzen.

Na twee jaar uitstel door de coronacrisis zijn de MIA's uitgereikt in Paleis 12 in Brussel tijdens een speciale dubbeleditie. De belangrijkste Vlaamse muziekprijzen, van de VRT en sectororganisatie VI.BE, zijn uitzonderlijk uitgereikt voor de voorbije twee jaar. Zowel artiesten die nieuwe muziek uitbrachten in 2021 als in 2020 konden genomineerd worden en in de prijzen vallen. 

De award voor "Hit van het jaar" is daarom zelfs twee keer uitgereikt, om zowel de populairste nummers van 2020 als 2021 in de bloemetjes te zetten. Publiekslievelingen Regi ("Kom wat dichterbij") en Angèle ("Fever" met popster Dua Lipa) winnen die felbegeerde publieksprijzen. 

Speciaal moment tijdens de show: Angèle heeft haar trofee gekregen uit handen van prinses Delphine, inclusief dikke knuffel. Omwille van de samenwerking met Dua Lipa spreekt Angèle haar derde en laatste dankwoord van de avond uit in het Engels. Waarop ze een verrassingsfilmpje van de Britse popster te zien krijgt, die haar bedankt voor de vriendschap en de samenwerking met onze Belgische trots.

Videospeler inladen...

Angèle had de voorbije twee edities in totaal al 8 MIA's gewonnen, en was nu met zes nominaties opnieuw de grote favoriet. Ze gaat met drie prijzen naar huis: naast de MIA voor "Hit van het jaar 2021" wint ze in de categorieën pop en solo vrouw. En ze gaf een handvol tickets weg voor haar nieuwe "95"-tour, aan mensen in de zaal die op dezelfde dag jarig zijn als zijzelf. (3 december, red.)

De andere grote winnaar van de avond - ook met drie MIA's - is Metejoor. Hij haalt de prijzen binnen in de categorieën doorbraak, solo man en Nederlandstalig. Het gaat hard voor Metejoor: hij heeft zijn eerste hit "1 op een miljoen" gescoord begin 2021 in volle coronacrisis, en is momenteel bezig aan zijn eerste theatertournee.

Tijdens zijn derde dankwoord van de avond heeft een stomverbaasde Metejoor nauwelijks nog woorden over:

Videospeler inladen...

Nederlandstalig boven

Opvallend: muziek maken in het Nederlands loont op de MIA's. Vallen dit jaar ook in de prijzen: Bazart ("beste groep"), Bart Peeters (voor het eerst in de categorie "beste album", voor "De kat zat op de krant"), Tourist LeMC (opnieuw voor "hiphop/R&B"), en een dolgelukkige Willy Sommers (voor de tweede keer in de categorie "Vlaams populair"). 

Regi wint voor de allereerste keer MIA's voor zijn solowerk, in het Nederlands. Hij haalt het in de categorie "Dance", en "Hit van het jaar 2020" voor "Kom wat dichterbij", de populaire cover van het nummer van Gene Thomas uit het VTM-programma "Liefde voor muziek". 

"De grootste hit van mijn leven, onwaarschijnlijk", reageert een stomverbaasde Regi die zijn gastzangers Jake Reese en OT bedankt. "Ik ben superblij met die eerste MIA voor mijn soloproject", aldus Regi op zijn MIA in de categorie Dance. 

Bekijk hier het dankwoord van Regi na zijn MIA in de categorie "Dance":

Videospeler inladen...

Er wordt al jaren meer kwalitatieve muziek gemaakt in het Nederlands. Artiesten durven weer zingen in hun moedertaal.

Gerrit Kerremans, VRT-muziekcoördinator

"Je kan zeker spreken van een derde "Belgian Boom". Net als in de jaren 80 en 90 wordt er massaal Nederlandstalige muziek gemaakt in uiteenlopende genres én met kwaliteit, zoals destijds met Gorki, De Kreuners en Noordkaap. Artiesten durven weer voluit in het Nederlands te zingen", zegt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans daarover. 

"In Nederland zien we die trend al langer. S10 gaat er met een Nederlandstalig nummer naar het Songfestival, en er is al jaren een levendige Nederhopscène. Dat heeft artiesten van bij ons zeker geïnspireerd, kijk maar naar wat Zwangere Guy en Yong Yello doen. En daarnaast speelt het succes van programma's als "#LikeMe" en "Liefde voor muziek", waar Nederlandstalige muziek aan bod komt, zeker een rol."

Er is altijd een publiek geweest voor Nederlandstalige muziek, maar het aanbod was jarenlang niet optimaal.

Sam Jaspers, ex-Ultratopsamensteller en expert Vlaamse muzieksector

"Er is bij het publiek altijd vraag geweest naar Nederlandstalige muziek, maar het aanbod was lange tijd niet optimaal", zegt Sam Jaspers. Hij heeft meer dan een kwarteeuw de Ultratoplijst samengesteld, en kent de Vlaamse muzieksector door en door. 

"Tijdens de "Tien om te zien"-periode waren er een pak artiesten die een breed publiek konden aanspreken. Maar nadien is die vijver opgedroogd. Het aanbod was niet sterk genoeg, of kreeg onvoldoende kansen op radio en televisie. Dat is nu veranderd, met sterke Nederlandstalige nummers, zowel van bij ons als vanuit Nederland. Gevolg: de media tonen weer meer belangstelling voor Nederlandstalige muziek. En het succes van de ene artiest trekt de andere mee."

Postume MIA

Een opvallende primeur is de eerste postume MIA die is uitgereikt, in een andere categorie dan Lifetime Achievement. (Daarin wonnen respectievelijk Toots Thielemans en Luc De Vos al postuum, red.) 

Wijlen Stefaan Fernande is door de muzieksector eerder deze maand bekroond als "beste auteur/componist". Hij heeft in zijn carrière een pak Nederlandstalige hits bij elkaar geschreven, waaronder "Porselein" van Yasmine en "Nobelprijs" van Clouseau. Fernande was één van de weinige voltijdse songschrijvers in ons land. Hij is overleden in september 2021.

Eerder overhandigde Kris Wauters van Clouseau de award al aan de moeder van Fernande. Tijdens de awardshow hebben de broers Wauters samen nog een ultieme ode aan hem gebracht. "We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat we deze mooie mens mochten kennen, en wat ons betreft had Stefaan deze MIA vroeger mogen krijgen", aldus Koen en Kris Wauters. Fernande maakte dit jaar kans op een MIA, omdat hij "Vuurwerk" van Camille heeft geschreven, dat genomineerd was als "Hit van het jaar 2021".

Videospeler inladen...

Géén MIA voor Zwangere Guy, Stromae en Camille

Waar er winnaars zijn, blijven er ook verliezers met lege handen achter. Ondanks vijf nominaties wint Zwangere Guy - net als bij de vorige editie - in geen enkele categorie. Ook in 2020 verzilverde de Brusselaar geen enkele nominatie. Ook die andere Brusselaar, Stromae, valt niet in de prijzen. En ook popfenomeen van het moment Camille wint geen enkele MIA. 

Camille opende de MIA's, met haar hit "Vuurwerk":

Videospeler inladen...

"Dat heeft veel te maken met de timing van de stemming", legt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans uit. "Camille is nu alomtegenwoordig, maar ze is pas dit najaar echt doorgebroken, en toen was de stemming voor de MIA's al afgesloten. Bovendien moet zij in verschillende categorieën opboksen tegen niemand minder Angèle. Al geloof ik dat de kaarten anders zouden liggen als er nú gestemd zou worden. Want Camille steekt er momenteel met kop en schouders bovenuit. Dat bewijzen ook haar eerste vier Lotto Arena-shows binnenkort." 

Een overzicht van alle winnaars:

 • Album: Bart Peeters - "De kat zat op de krant"
 • Alternative: Balthazar
 • Dance: Regi
 • Doorbraak: Metejoor
 • Groep: Bazart
 • Hiphop/R&B: Tourist LeMC
 • Nederlandstalig: Metejoor
 • Pop: Angèle
 • Solo man: Metejoor
 • Solo vrouw: Angèle
 • Vlaams Populair: Willy Sommers
 • Hit van het jaar 2020: Regi feat. Jake Reese & OT - "Kom wat dichterbij"
 • Hit van het jaar 2021: Dua Lipa & Angèle - "Fever"
 • Lifetime Achievement Award: Soulsister
Eerder werden door de muzieksector deze MIA's al uitgereikt:
 • Artwork: Sylvie Kreusch
 • Auteur/componist: Stefaan Fernande (+)
 • Live: Balthazar
 • Lifetime Achievement Award (sector): Jean Kluger
 • Muzikant: Mauro Pawlowski
 • Producer: Jasper Maekelberg
 • Videoclip: Charlotte Adigéry - "Bear With Me (and I'll stand bare before you)"

Bekijk hier de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Gitte Van Hoyweghen volgde de prijzenshow: "Regi was misschien wel de meest blije vogel van de hele avond"

Videospeler inladen...

Meest gelezen