Ravels overlegt met boze boeren over stikstof: "Dit is een moord op de landbouw in onze regio"

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft in Ravels overlegd met bezorgde Kempense boeren over het stikstofakkoord. Zij werken rond het Turnhouts Vennengebied en krijgen naar eigen zeggen veel strengere normen opgelegd. "Wij willen de Vlaamse regels volgen maar de bijkomende maatregelen voor onze regio pikken we niet", zegt Danny Hereygers, die 300 boeren uit de Noorderkempen vertegenwoordigt. 

Gisteren kregen boeren uit de ruime regio Ravels de kans om hun zorgen en klachten over het nieuwe stikstofakkoord op tafel te leggen. Bij het overleg waren zowel burgemeester Walter Luyten (CD&V) als Vlaams minister van Landbouw Crevits (CD&V) aanwezig. "Hoopvol zijn we niet, maar er is duidelijke communicatie geweest. We hebben onze bezorgdheden geuit. We willen de jongere generatie mogelijkheden en een toekomst bieden. Dat kan niet met een plan dat slechts loopt tot 2025", zegt Danny Hereygers van de stuurgroep die 300 bezorgde boeren in de streek verenigt.

Landbouwbedrijven in een straal van 2 kilometer rond het Vennegebied moeten grote aanpassingen doen om tegemoet te komen aan strengere stikstofnormen. "Het stikstofakkoord zorgt voor een grote onzekerheid bij onze boeren over hun toekomst. Dat weegt zeer duidelijk op die mensen", zegt burgemeester Luyten. "Daarom is het belangrijk dat er uitleg gegeven wordt en dat er geluisterd wordt naar hun noden. Dat heeft de minister gedaan. Maar  de landbouwers kunnen niet echt gerust naar huis gaan. Met één overlegmoment los je iets met zo'n grote impact niet op." 

Natuur en landbouw gaan wel samen

Pluimveehouder Gunther Klaasen deed al inspanningen om zijn uitstoot terug te dringen: "Ik heb recent nog nieuwe stallen gezet. Die zijn hypermodern. Ze zijn ammoniakarm en er is zoveel mogelijk gedaan voor het welzijn van de dieren. Dat heeft heel wat geld gekost. Nu zou mijn bedrijf plots moeten sluiten omdat het Vennengebied geviseerd wordt. Het is sowieso al waardeloos naar de toekomst toe. Wat nu op tafel ligt, is alleszins een moord op alle landbouw in de regio. Het is simpelweg diefstal van gronden en bedrijven, op de kap van de hardwerkende boer die voor de mensen hun eten zorgt." 

Dit is diefstal van gronden en bedrijven op de kap van de hardwerkende boer die voor voedsel zorgt

Pluimveehouder Gunther Klaasen

Klaasen begrijpt niet wat er aan het gebeuren is. "Ik kreeg destijds een groen label. Een collega van mij een rood. Dat zijn vaak bedrijven die sindsdien nog hebben geïnvesteerd in stikstofreducerende toepassingen. Welke zekerheid heb je nog als ondernemer als er plots overal beschermde habitat- en vengebieden verschijnen? De toekomst is heel onzeker. Wat doet een vergunning er dan nog toe?" 

Danny Hereygers van de stuurgroep die 300 boeren in de streek verenigt, wil strijdvaardig blijven. "Wij gaan onze mensen zoveel mogelijk informeren. Natuur en landbouw kunnen samen bestaan. Maar als boeren moeten zwichten voor de 1 procent extremistische natuurliefhebbers, dan is dat jammer. De overige 99 procent weet dat het kan." 

Meest gelezen