Johan Derksen op het huwelijk van zijn collega-presentator Rene van der Gijp in 2020
ROBIN UTRECHT

Parket opent onderzoek nadat Nederlandse tv-figuur Derksen misbruik opbiechtte, productiehuis belooft excuses

Het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie (OM) start een onderzoek na de uitspraken van de Nederlandse voetbalanalist Johan Derksen in het tv-programma "Vandaag Inside". Volgens het parket is er sprake van grensoverschrijdend gedrag. Of de feiten van 50 jaar geleden verjaard zijn, moet nog blijken. Productiehuis Talpa heeft laten weten dat Derksen vanavond zijn excuses zal aanbieden op de Nederlandse televisie.

De Nederlandse ex-voetballer en voetbalanalist Johan Derksen vertelde dinsdagavond in een talkshow dat hij als twintiger een bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Na de televisieuitzending ontstond er veel commotie rond zijn verhaal, en de manier waarop er met het onderwerp werd gelachen in het programma. 

Derksen kwam daarom gisteren al deels op zijn woorden terug. In een tweede versie van de feiten benadrukte hij dat hij de vrouw niet had gepenetreerd met de kaars, maar die enkel rechtop tussen haar benen had gezet. Feiten die hij zelf omschrijft als"een jeugdzonde". Volgens Derksen toont de reactie hierop het grote verschil in tijdgeest tussen de jaren 70 en nu, en was dat vooral de boodschap van de "bekentenis" op televisie, waar hij zich naar eigen zeggen voor schaamt.

Maar volgens het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie is er zeker sprake van grensoverschrijdend gedrag. Daarom vraagt het parket de betrokkenen nu om hun verhaal te doen. 

"Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is", klinkt het in een persbericht van het Openbaar Ministerie. "Daarbij is ook de wijze waarop er in het televisieprogramma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken."

Uit het onderzoek zal ook moeten blijken of de feiten, die dateren van de jaren 70, niet verjaard zijn. "Die verjaringstermijnen hangen af van de aard en de context van en het moment waarop een strafbaar feit gepleegd zou zijn", aldus het OM. 

Officiële excuses

Volgens productiehuis Talpa Network, dat "Vandaag Inside" maakt, komen er vanavond officiële excuses van Johan Derksen. Samen met talkshowhost Wilfred Genee en voetbalanalist René van der Gijp, die dinsdagavond ook in de veelbesproken talkshow zaten, zou hij zijn verontschuldigingen aanbieden. Niet alleen de bekentenis van Derksen op zich, maar ook de lacherige reacties van de andere gesprekspartners aan tafel hebben immers kwaad bloed gezet.

"Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen. Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest", aldus Talpa.

De uitspraken van Derksen blijken in elk geval niet zonder gevolgen voor de makers van het programma "Vandaag Inside". E-bikespecialist Stella Fietsen trekt zich meteen terug als sponsor van het programma. En journaliste Roos Schlikker, die geregeld tafelgast was in "Vandaag inside" heeft laten weten dat ze niet langer wil meewerken aan het programma.

Meest gelezen