Na 50 jaar eindelijk ringweg rond Berchem in Kluisbergen, maar PFAS verknalt openingsfeest

Na 50 jaar komt er eindelijk een ringweg in Berchem, bij Kluisbergen. Maar het wordt een opening in mineur, want er werd PFAS vastgesteld in de grond. De gemeente had een groot openingsfeest gepland, nu zaterdag, maar dat gaat niet door. Het verkeer zal de weg wel al kunnen gebruiken.

Al 50 jaar lang wachten de inwoners van Kluisbergen op een ringweg rond deelgemeente Berchem, zodat het zware verkeer niet meer langs het centrum moet. De weg is eindelijk klaar en staat op het punt geopend te worden, maar er werd recent PFAS vastgesteld in de grond. "Een domper op de feestvreugde", zucht burgemeester van Kluisbergen Philippe Willequet (Gemeentebelangen).

Weg in privébezit

De nieuwe ringweg is op dit moment nog niet in handen van de gemeente, het is eigendom van projectontwikkelaar Global Herpelgem. "De weg zou naar ons worden overgedragen, maar dat kan voorlopig niet, doordat er PFAS werd vastgesteld", legt de burgemeester uit. De chemische stof kwam er door bluswerken bij branden in 1998 en 2004, in de toenmalige elektriciteitscentrale van Ruien.

De huidige eigenaar van de grond moet nu eerst verdere onderzoeken en controles uitvoeren, in overleg met de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM. Pas daarna zal de weg in bezit van Kluisbergen komen.

We hebben de grond in bruikleen gekregen, zodat het verkeer wel al op de ringweg kan

Burgemeester van Kluisbergen Philippe Wilequet (Gemeentebelangen)

De ringweg zal wel al gebruikt kunnen worden. "We hebben een juridisch kader gevonden waarmee we de weg in bruikleen krijgen. We zijn dus nog geen eigenaar van de grond, maar vanaf zaterdag kan het verkeer er wel al langs", verduidelijkt burgemeester Willequet.

Geen openingsfeest

Om te vieren dat de weg er eindelijk is, na al die jaren, had de gemeente zaterdag een groot feest gepland, met optredens van onder meer Willy Sommers. Dat feest werd afgelast. "Er was nog maar weinig animo. Feesten doe je alleen als er iets te vieren valt", zegt Willequet.

Meest gelezen