Tot tien maanden cel voor groep jagers die muntjakken en fazanten uitzetten

De rechtbank van Leuven heeft een groep van tien jagers schuldig bevonden aan verschillende jachtovertredingen. Zo zijn ze veroordeeld voor het fokken en uitzetten van muntjakken, een uitheemse kleine hertachtige, en fazanten. Ze bleken hun geschoten vlees zelf illegaal te verkopen. De jagers kregen celstraffen tot tien maanden en geldboetes tot 4.000 euro.

Twee van de tien mannen die veroordeeld werden, waren een ambtenaar bij het departement Landbouw en Visserij en een bijzondere veldwachter. Zij hebben in 2017 en 2018 samen met enkele andere beklaagden muntjakken, een kleine uitheemse hertensoort, gekweekt in de buurt van Aarschot en Herselt. Daarna werden de dieren uitgezet om vervolgens dood te schieten.  

Drie daders maakten zich volgens de rechtbank ook schuldig aan het versnijden en verkopen van het vlees. Voor het vlees van een vrouwelijke muntjak werd zo'n 150 euro betaald. Volgens het openbaar ministerie hadden de mannen zo'n 47.400 euro winst gemaakt met hun jacht. 

Meest gelezen