AFP or licensors

Russen bombarderen Kiev tijdens bezoek VN-topman Antonio Guterres: "Hij is veilig, maar wel geschokt"

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn er vanavond explosies geweest, net op de dag dat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres daar op bezoek is. In een videoboodschap zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Rusland Kiev net nu bombardeert "om de VN te vernederen".

Voor het eerst sinds de Russische invasie is secretaris-generaal Antonio Guterres in Oekraïne. Op een persconferentie naast de Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak hij vanavond zijn spijt uit omdat de VN gefaald heeft om oorlog in Oekraïne te voorkomen. "De VN-Veiligheidsraad is er niet in geslaagd om deze oorlog te voorkomen en er een einde aan te maken", zei hij.

Nog geen uur na de persconferentie, rond 19 uur, waren er explosies te horen in het centrum van Kiev. Het is de eerste keer sinds half april dat de Oekraïense hoofdstad onder vuur is genomen. Oekraïne spreekt van raketinslagen op de wijk Tsjevtsjenkovski. Correspondenten van het Franse persagentschap AFP maken melding van een verdieping van een gebouw die in brand staat. Er zouden verschillende gewonden zijn gevallen en mogelijk ook een dode.

Het zegt veel over Ruslands ware houding ten opzichte van internationale instellingen

Oekraïense president Zelenski

Op Twitter legt een adviseur van de Oekraïense president Zelenski de nadruk op het moment van de explosies, net op het moment van het bezoek van VN-secretaris-generaal Guterres aan Kiev. "Gisteren zat hij aan de lange tafel in het Kremlin, vandaag zijn er explosies boven zijn hoofd". De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba spreekt van "een hatelijke barbaarse daad", op een opmerkelijk moment. 

Volgens een woordvoerder van de VN is Guterres "in veiligheid, maar wel geschokt". "Het is een oorlogszone natuurlijk, maar het is schokkend dat dit kan gebeuren zo dicht bij waar wij ons bevinden", meldt de woordvoerder aan het Franse persbureau AFP.

Volgens de Oekraïense president Zelenski wil Rusland met het bombardement "de VN vernederen". "Het zegt veel over Ruslands ware houding ten opzichte van internationale instellingen, over de inspanningen van Russische leiders om de VN te vernederen en alles waar de organisatie voor staat", zegt hij in een videoboodschap.

"Oorlog is een absurditeit in de 21e eeuw"

Tijdens zijn bezoek aan Oekraïne bezocht Guterres vandaag de zwaar getroffen stadjes Borodjanka, Boetsja en Irpin in de buurt van Kiev, waar de Russische troepen volgens Oekraïne burgers zouden hebben terechtgesteld. 

Bekijk hieronder de video over het bezoek van VN-baas Guterres aan Oekraïne:

Videospeler inladen...

"Een oorlog is een absurditeit in de 21e eeuw", zei Guterres, die zichtbaar onder de indruk was van de verwoestingen. "Ik stel me mijn familie voor in een van deze huizen, die verwoest en zwartgeblakerd zijn. Ik zie mijn kleindochters in paniek weglopen, een deel van het gezin komt uiteindelijk om."

Topman van de Verenigde Naties Antonio Guterres op bezoek in Oekraïne
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Guterres: "Poetin ingestemd met evacueren burgers Marioepol"

Eerder deze week was Guterres op bezoek in Moskou. Hij sprak er met de Russische president Vladimir Poetin en met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Guterres vertelde bij zijn aankomst in Oekraïne aan de pers dat Poetin er in principe mee heeft ingestemd dat de VN helpt met het evacueren van burgers uit de belegerde stad Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne. 

Intussen hebben de Russische troepen volgens Oekraïne het tempo van hun aanvallen in het oosten van het land gevoelig verhoogd.

Moskou zou bijkomende troepen verzamelen nabij Izjoem, in het gebied rond Charkov. Het zou de bedoeling zijn om de Oekraïense soldaten in het oosten te omsingelen. Rusland wil de volledige controle verwerven over de gebieden van Loehansk en Donetsk, en zo een landbrug naar het geannexeerde schiereiland de Krim verkrijgen.

Guterres: "Poetin stemt ermee in dat de VN een rol spelen in de evacuatie van burgers uit de Azovstalfabriek in Marioepol"

Videospeler inladen...

Toon verhardt

In zijn nachtelijke toespraak verwees de Oekraïense president Zelenski naar de aankondiging van Rusland om te stoppen met gasleveringen. Zelenski zei dat Rusland gas gebruikt om Europa te chanteren. Rusland draaide de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht en dreigt ook aan andere landen de levering van gas op te schorten.

Bekijk hieronder een deel van de nachtelijke toespraak van de Oekraïense president Zelenski:

Videospeler inladen...

Naast de beslissing om de gaskraan (deels) dicht te draaien, was er gisteren ook een uithaal van de Russische president naar het Westen. Tijdens een toespraak in Sint-Petersburg waarschuwde Poetin voor inmenging in de oorlog in Oekraïne. "Wie zich van buitenaf inmengt, moet weten dat het antwoord bliksemsnel zal volgen", dreigde hij. 

Tegelijk spreekt het Kremlin dreigende taal over de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne. 

"Deze neiging om Oekraïne te overspoelen met wapens, vooral zware wapens, is een daad die de veiligheid van het continent in gevaar brengt en instabiliteit veroorzaakt", zei Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. 

Het Verenigd Koninkrijk heeft intussen meer kleur bekend over zijn doelen in dit conflict. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zegt dat de "Russische troepen uit heel Oekraïne moeten worden verdreven". 

Het is de duidelijkste verklaring tot nu toe over de oorlogsdoelen van het land. Tot nu werd er gesproken over "de invasie van president Poetin in Oekraïne die moet mislukken". Truss zei ook nog dat westerse bondgenoten hun steun aan Oekraïne moeten "verdubbelen". "We zullen verder en sneller blijven gaan om Rusland uit heel Oekraïne te verdrijven", zei de minister.

Meest gelezen