De Russische president Poetin en de Soedanese president al-Bashir schudden elkaar de hand in het Kremlin in 2018.

PODCAST - Hoe kijkt de rest van de wereld naar de oorlog in Oekraïne? Deze maand in Vranckx & Byloo 

Het Westen ziet de Russische president Poetin sinds de inval in Oekraïne als de baarlijke duivel. Maar de rest van de wereld is het daar niet noodzakelijk mee eens. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe komt het dat dat ons verrast? Rudi Vranckx en Vincent Byloo zetten in een nieuwe aflevering van hun podcast de westerse bril af.  

In maart stemde de wereld overweldigend voor een VN-resolutie die Rusland opriep om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. De hele wereld? Nee. Onder andere 17 Afrikaanse landen en vier uit het Midden-Oosten onthielden zich. Onder hen landen als Soedan, Mali en Zuid-Afrika.

Het was een wake-upcall: blijkbaar doet de rest van de wereld niet (meer) zomaar wat het Westen wil. Hoe komt dat? En hoe kijken die landen dan naar het conflict? 

Jago Kosolosky is scherp voor het Westen.

Rudi Vranckx en Vincent Byloo vragen het in deze aflevering van hun podcast Vranckx & Byloo aan Jago Kosolosky, hoofdredacteur van MO* Magazine. Hij vindt het helemaal niet zo verrassend dat de westerse lijn niet meer overal ter wereld gevolgd wordt, en verwijt het Westen zelfs hypocrisie. "Zijn we bereid om in eigen boezem te kijken en te beseffen dat onze topsportclubs vol Russisch geld zitten?"

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen