Links Thomas Raynard James, rechts openbaar aanklager Katherine Fernandez Rundle.
Copyright 2022 The Associated Press. All Rights Reserved.

55-jarige Amerikaan zat 31 jaar onschuldig in de cel: onterecht veroordeeld tot levenslang na persoonsverwisseling

In de Verenigde Staten is een man vrijgelaten die 31 jaar geleden onterecht tot levenslang is veroordeeld. De 55-jarige Thomas Raynard James werd in 1991 op basis van één ooggetuige schuldig bevonden aan moord na een overval. Nu erkent die getuige "een fout te hebben gemaakt".

Een Amerikaan die 31 jaar geleden werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, is gisteren vrijgelaten. Dat schrijft The New York Times. Thomas Raynard James (nu 55, toen 23) kwam in 1991 tijdens een politieonderzoek naar een moord in een appartement in 1990 in beeld na een tip over een zekere Thomas James of Tommy James. Deze naamgenoot zou de overval gepland hebben. Een foto van de onschuldige Amerikaan werd door een ooggetuige "herkend", waarop James werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

Naast de getuigenis was er geen enkel fysiek bewijs dat Thomas Raynard James, of iemand anders, aan de moord linkte. "Ik ben er zeker van, ik zal zijn gezicht en zijn ogen nooit vergeten", zei Dorothy Walton destijds, de cruciale getuige en stiefdochter van het dodelijke slachtoffer. Zij was tijdens de moord in het appartement aanwezig. James heeft zijn schuld zelf altijd ontkend en beweert dat hij het bewuste appartement nooit heeft bezocht.

James en zijn familieleden probeerden decennialang hem vrij te krijgen, maar alle pogingen daartoe liepen op niets uit. Later begon Walton te twijfelen aan haar getuigenis. Uiteindelijk zei ze bezorgd te zijn dat ze "misschien een fout had gemaakt", aldus aanklagers. Ook zei ze niet te willen sterven met "de mogelijkheid dat ze een fout had gemaakt", citeert de krant uit juridische documenten. In april getuigde ze uiteindelijk onder ede te denken dat ze "een fout had gemaakt" in haar identificatie van James en dat daarmee geen beïnvloeding van buitenaf was gemoeid.

Meer dan de helft van zijn leven in de cel

Volgens het kantoor van de openbare aanklager bleek uit onderzoek dat "Thomas Raynard James feitelijk onschuldig" is. De aanklagers vroegen dan ook om de veroordeling nietig te verklaren. De rechter ging daarop in en liet hem vrij, nadat hij meer dan de helft van zijn leven in de gevangenis had doorgebracht.

De openbare aanklager in Miami, Katherine Fernandez Rundle, noemde het een "onfortuinlijk geval van identiteitsverwisseling". Ze wees ook op de kwetsbaarheden van identificatie door ooggetuigen.

James wil nu een non-profitorganisatie opstarten om anderen te helpen die onterecht zijn veroordeeld. De echte dader is nooit gevonden. De naamgenoot van James die de moord zou hebben voorbereid, zat vast op het moment dat deze gepleegd werd. Een andere mogelijke verdachte is inmiddels overleden. 

De moeder van de vrijgelaten Thomas Raynard James vecht tegen haar tranen.
Copyright 2022 The Associated Press. All Rights Reserved.

Meest gelezen