Radio 2

Voorlopig toch geen nieuw stadsbestuur in Wervik, stemming partijwissel blijft uit

De gemeenteraad van Wervik zou gisteren de motie van wantrouwen tegen de Stadslijst stemmen, maar dat is niet gebeurd. Voor de stemming gaf de voorzitter aan dat de motie juridisch niet in orde was. Hierdoor blijft de Stadslijst voorlopig nog in de coalitie.

In Wervik willen de socialisten van burgemeester Youro Casier (Vooruit) niet meer samenwerken met de Stadslijst (Open VLD-Groen-Positief Project). Vooruit wil met CD&V een nieuwe coalitie aangaan. Om die coalitiewissel te doen, was er gisteren het plan om op de gemeenteraad een motie van wantrouwen te stemmen tegen de Stadslijst. Maar dat is niet gebeurd. Nog voor er gestemd kon worden zei de voorzitter van de gemeenteraad dat de motie juridisch niet in orde was en dus ook niet kon goedgekeurd worden. 

Volgens professor Politieke Wetenschappen aan de UGent, Herwig Reynaert, komt er nog een staartje. "Diegenen die de motie van wantrouwen hebben ingediend, zullen dat niet zomaar laten passeren. Zij zullen nagaan of de voorzitter van de gemeenteraad al dan niet gelijk heeft. Dat zal een korte juridische weg worden. Dan zal men ongetwijfeld die motie van wantrouwen opnieuw indienen."

Mensen houden niet van ruziemakers op het politieke niveau
Hendrik Reynaert, professor Politieke Wetenschappen UGent

Inwoners niet tevreden

De mogelijke coalitiewissel houdt ook de inwoners van Wervik bezig. Een misnoegde inwoner had gisterenavond een spiegel gezet aan de ingang van het stadhuis, met daarop de tekst "Durf jij nog in de spiegel kijken?". "Mensen houden niet van ruziemakers op het politieke niveau", verklaart Reynaert. "Het is het best dat daar snel een punt achter gezet kan worden en dat ze weer beleid kunnen voeren in het belang van alle inwoners van Wervik."

Als de Stadslijst uiteindelijk uit de coalitie zou verdwijnen, dan wordt huidig schepen van die partij Bert Verhaeghe tegen de afspraken in geen burgemeester op 1 januari.

Radio 2

Meest gelezen