Yvonne Reynders krijgt eigen wielerwedstrijd in de Kempen: "Ze was de vrouwelijke Eddy Merckx"

Wielercafé Welkom in Noorderwijk eert de grootste Belgische wielrenster aller tijden met een eigen vrouwenwedstrijd. Die zal plaatsvinden op 15 augustus, de Antwerpse moederdag. "Wij houden van Yvonne en Yvonne van ons café", zegt uitbater Jo Helsen op Radio 2 in Antwerpen. 

Wielercafé Welkom in Noorderwijk, deelgemeente van Herentals, pakt uit met de eerste Grote Prijs Yvonne Reynders. "Het wordt een professionele wielerwedstrijd voor vrouwen en dat op 15 augustus, op moederdag . Symbolisch de vrouw op één en Yvonne op één", zegt caféuitbater Jo Helsen. 

Yvonne Reynders rijgde de successen aan elkaar in de jaren 60, maar is vandaag onbekend bij het grote publiek. "Jammer want Yvonne was de vrouwelijke Eddy Merckx, alleen kreeg het vrouwenwielrennen toen amper aandacht. Dat is nu veranderd en we vinden dat ze deze wedstrijd verdient", zegt Helsen. "Ze won vier WK's op de weg en 3 op de piste. Yvonne was onklopbaar."

Yvonne drinkt graag een kriekske

De levende legende wordt deze zomer 85 en is een vaste klant van café Welkom. "Ze is hier via via terechtgekomen en drinkt hier vaak haar kriekske, we bellen ook regelmatig. Yvonne is geboren in Schaarbeek maar woont vlakbij in Zoersel. De eerste keer dat ze ging langskomen, heb ik mijn drie dochters zelfs thuisgehouden van school. Dit moesten ze meemaken (zie foto hieronder). Onze vrouwenwielerclub van het café heet nu de Yvonnekes, de mannen de Rikken naar Rik Van Looy."

Yvonne moest zich als wereldkampioene vermommen als man om op de Antwerpse piste te mogen trainen

Jo Helsen, uitbater café Welkom

Jo Helsen rakelt nog een ongelooflijk verhaal op over het vrouwenwielrennen van weleer. "Yvonne vertelde me dat ze zich als jongen moest vermommen om te kunnen trainen op de piste in Antwerpen. Kan je je dat voorstellen? Ze was wereldkampioene op de piste en moest haar haar knippen en een trui op haar buik binden om binnen te mogen." 

De eerste GP Yvonne Reynders is een UCI-wedstrijd van de categorie 1.2 voor een peloton van 180 vrouwen.

Yvonne Reynders met de dochters van Jo Helsen
De Yvonnekes met Yvonne Reynders centraal
Yvonne Reynders en Jo Helsen

Meest gelezen