Belga

100 jaar Toots Thielemans: ook zijn vrouw Huguette herdenkt haar muzikant: "Mogen hem nooit vergeten"

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat jazzlegende Toots Thielemans werd geboren. Een geboortedag, die op heel wat plaatsen en op heel wat evenementen wordt herdacht. Ook de vrouw van Toots, Huguette Tuytschaever haalt herinneringen op aan haar intussen overleden man. 

Op 29 april 1922 werd in de Brusselse Marollen Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans geboren. De man die wel allemaal kennen als jazzlegende Toots Thielemans die met zijn muziek ons land internationaal op de kaart zette. Toots overleed in 2016 op 94-jarige leeftijd, maar zijn 100ste verjaardag gaat niet zomaar voorbij. 

Ook de vrouw van Toots, Huguette Tuytschaever, herdenkt vandaag haar man. "Het is een bijzondere, spannende dag vandaag", vertelt Huguette op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Het is fijn te weten dat zoveel mensen mijn man willen vieren vandaag, dat is fantastisch. Het herdenkingsconcert zal vanavond wel niet gemakkelijk zijn voor mij. Ik denk dat ik een paar traantjes zal laten."

Hij heeft ontzettend veel gedaan, de jongere generatie mag hem niet vergeten

Huguette Tuytschaever, echtgenoot van Toots Thielemans

Sinds de dood van haar man Toots blijft Huguette zich inzetten voor de herinnering van haar man, ook bij de jongere generaties. "Ik vind dat belangrijk, hij heeft ontzettend veel gedaan, jongere generaties mogen hem niet vergeten", zegt Huguette. "Ik leer zelfs nog bij over mijn man. Ik ben naar de expo over Toots geweest in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. En daar heb ik dingen gelezen die ik zelf nog niet wist. Hij was 55 toen ik hem heb ontmoet, over veel van zijn composities ervoor weet ik eigenlijk niets. Dat heb ik nu geleerd." 

Meest gelezen