Word je lastiggevallen op café in Mechelen? "Vraag naar Angela" tegen grensoverschrijdend gedrag

Vijftien Mechelse horecazaken die ’s avonds en ’s nachts actief zijn, lanceren in samenwerking met het stadsbestuur de campagne “Vraag naar Angela”. Klanten die zich lastiggevallen voelen, kunnen dan aan het personeel naar Angela vragen. Op die manier zijn zij op de hoogte van het probleem en kunnen ze hulp bieden.

Het stadsbestuur van Mechelen en vijftien horecazaken gaan de strijd aan tegen grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Indien een klant zo’n probleem heeft, kunnen ze hulp krijgen van het personeel door naar Angela te vragen. “Het is een fictief personage, een codewoord, zodat het personeel op de hoogte is van het probleem”, zegt Johannes Beyens van Café Zapoi. “Wij nemen de klant in kwestie dan even apart om haar tot rust te laten komen en haar te helpen.”

De horeca-uitbaters krijgen twee cursussen om het slachtoffer op een goede manier te helpen. “We leren dan hoe we die mensen moeten begeleiden. Hulpdiensten bellen, indien ze gedrogeerd zijn. Plaatsen aanbieden waar ze, al dan niet anoniem, terechtkunnen om te praten over wat er gebeurd is.” De uitbaters kregen zelfs een rollenspel om te zien hoe ze wel of niet moeten reageren in zulke situaties.

Mijn vrouwelijk personeel krijgt soms ook te maken met grensoverschrijdende opmerkingen of aanrakingen

Johannes Beyens, Café Zapoi

Ook het personeel van de horecazaken is blij nu er een oplossing is. “Een groot deel van mijn personeel zijn vrouwen. Zij krijgen soms te maken met grensoverschrijdende opmerkingen of zelfs aanrakingen. Ze zijn enthousiast en ervan overtuigd dat het gaat helpen. Ook een groot deel van mijn klanten reageerde al positief.”

Pro-actief denken

In Mechelen kampen ze minder met het probleem dan in de grote steden. “In Leuven of Antwerpen is het echt een groot probleem. Mechelen wil mee op de kar springen om het te voorkomen”, zegt Johannes. De stad wil daarom pro-actief te werk gaan.

Schepen van Preventie, Abdrahman Labsir (Open VLD) wil de actie nog breder trekken. “We rollen het verder uit naar de eventsector en het verenigingsleven”, vertelt Labsir. “Bij events, zoals Maanrock eind deze zomer, worden "safe spaces" gemaakt en "PartyChekers" ingezet. Het is belangrijk dat slachtoffers weten waar ze naartoe kunnen.” 

Meest gelezen