Joseph Bams

CD&V stapt in Heusden-Zolder mee in de lokale lijst GOED voor de gemeenteraadsverkiezingen

In Heusden-Zolder zullen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de kandidaten van de CD&V een plaats krijgen op de plaatselijke lijst GOED.  Beide partijen maken nu, samen met Vooruit, de meerderheid uit. Maar CD&V zag het door de wijzigingen in het kiesdecreet en de verschuivingen in het Vlaamse politieke landschap niet meer zitten om een eigen lijst samen te stellen.

Heusden-Zolder heeft een traditie van lokale partijen én ook van kandidaten en mandatarissen die al eens van partij veranderen. Op dit moment is GOED, de lokale lijst van burgemeester Mario Borremans, de grootste. Ze vormt een coalitie met CD&V en Vooruit. N-VA en Vlaams Belang zitten in de oppositie. 

Wat al een tijdje in de lucht hing, is vandaag op een persconferentie bevestigd: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 staan de CD&V kandidaten op de lijst van GOED. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een kartel, maar de CD&V kandidaten zullen volwaardig GOED-leden worden en ook na hun eventuele verkiezing van de GOED-fractie deel uitmaken. Daarnaast blijven ze lid van de partij CD&V en kunnen daarmee deelnemen aan andere verkiezingen. 

“Het nieuwe kiesdecreet, het politieke landschap en de complexe lijstvorming heeft ons doen beslissen om in Heusden-Zolder geen eigen lijst meer samen te stellen, maar op zoek te gaan naar een alternatief. We werken binnen de meerderheid goed samen met GOED en zitten op dezelfde lijn. Ik had dan ook geen zin om campagne te gaan voeren tegen GOED of de burgemeester, terwijl we samen in deze periode het beleid hebben gemaakt”, legt schepen en CD&V-boegbeeld Isabelle Thielemans uit. 

Lidmaatschap CD&V blijft

Over de stap was vooraf ook overleg gepleegd met CD&V-Limburg. “We zien nergens graten in omdat GOED een volledig plaatselijke partij is zonder bovenlokale bindingen. Zo gaan we in Heusden-Zolder de versnippering tegen en brengen de sterkste kandidaten samen op één lijst. En tegelijk behouden we via de CD&V onze bindingen met de hogere niveaus en kunnen daar de vruchten van plukken”, besluit Isabelle Thielemans.

Geen halve lijst

“Zij zijn inderdaad bij ons komen aankloppen omdat ze een lokale samenwerking zochten”, vertelt burgemeester en GOED-kopstuk Mario Borremans. “Wij willen uiteraard een lokale partij blijven en ze waren bereid om zich achter dezelfde inhoud en normen te scharen, zodat GOED zijn eigenheid behoudt. En voor alle duidelijkheid, we nemen geen halve lijst van de CD&V over, het gaat om enkelingen die op de GOED-lijst zullen verschijnen.”

Meest gelezen