Een onderwaterwereld in ballonnen voor de O-parade in Genk

In een loods in Genk plooien Denise en Koen duizenden ballonnen tot een metershoge octopus, een walvis en andere zeedieren. Met hun beeldhouwwerk van ballonnen stappen ze zondag mee in de O-parade in Genk. 

De hele wereld reizen Koen Van Damme en Denise van Dooren af met hun ballonnencreaties. "We beeldhouwen met lucht" zegt Denise. "Ik heb een beeld in mijn hoofd en dat vertaal ik in een ballonnensculptuur." Zondag zijn ze te zien op de O-parade in Genk. Met onder meer een walvis van meer dan 4 meter lang en een octopus waarvan de armen bewegen, stappen ze door het volk. "Het wordt een onderwaterwereld die voortgetrokken wordt door duikers", weet Koen. 

Koen wringt en plooit de ballonnen. Ze lijken elk moment te kunnen knappen, maar hij stelt ons gerust. "Deze ballonnen zijn gemaakt van latex. Ze zijn heel sterk en bovendien is het een natuurproduct. Ze worden gemaakt van het sap van een boom. Wat we met deze ballonnen doen, zou nooit lukken met ballonnen uit de supermarkt." 

Videospeler inladen...

In het nu

Denise en Koen hebben nog lange dagen voor de boeg. "Je kan zo'n ballonnensculptuur niet lang vooraf klaar maken", vertelt Denise. "Dus vandaag en morgen krijgen we heel wat hulp. Dat vind ik trouwens net zo mooi aan de ballonnenkunst. Je werkt helemaal in het nu. Zondag is het alweer voorbij."

"Na de parade gaat de naald er in", lacht Koen. "Meestal krijgen we hulp van de omstaanders. Die vliegen er enthousiast op om de ballonnen te laten knappen. Dan hoor je een vuurwerk aan knallen en enkele minuten later is het hele kunstwerk verdwenen." 

"Sommige mensen willen de ballonnen mee naar huis nemen. Dat kan ook", zegt Denise. "Dan zie je ze door de stad wandelen met een metershoge vis. Wat ze er thuis mee aanvangen is nog maar de vraag", lacht Denise. 

Meest gelezen