Archieffoto - abortuspillen
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Slachtoffers van verkrachting in Oekraïne hebben vaak moeilijk toegang tot abortus

Oekraïense vrouwen die verkracht zijn door Russische soldaten en ongewenst zwanger geraken, hebben niet altijd toegang tot abortus. In Oekraïne is abortus legaal, maar er is een tekort aan abortusmedicatie. In Polen, waar veel Oekraïners naartoe vluchten, is abortus slechts heel uitzonderlijk toegestaan. De organisaties Women on Waves en Women on Web helpen Oekraïense vrouwen bij het uitvoeren van een abortus. 

"We hebben een netwerk opgezet in Oekraïne van artsen en vrouwenorganisaties en een hele lading abortuspillen richting Oekraïne verstuurd. Die zijn ook al aangekomen", zegt Rebecca Gomperts van Women on Waves en Women on Web, twee organisaties die wereldwijd vrouwen helpen die moeilijk toegang hebben tot abortus. 

Uit gebieden waar de Russische soldaten wegtrekken, komen gruwelijke verhalen naar buiten. Veel vrouwen, ook jonge meisjes, zijn verkracht. Zoals bijvoorbeeld in Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev. "Onze organisatie kreeg recent een oproep van een arts in Boetsja die hulp vroeg voor 150 hele jonge meisjes die ongewenst zwanger waren", zegt Gomperts in "De ochtend" op Radio 1. 

Een arts in Boetsja vroeg hulp voor 150 hele jonge meisjes die ongewenst zwanger waren.

Rebecca Gomperts, arts en oprichter van Women on Waves en Women on Web.

"Wij proberen er dan voor te zorgen dat die meisjes toegang krijgen tot abortusmedicatie. Ondertussen is de medicatie al aangekomen in Boetsja, in Kiev en in andere regio's waar het nodig is."

"Het grote probleem is dat veel van de vrouwen gevlucht zijn naar Polen. Daar is abortus niet toegestaan. Officieel wel voor verkrachting, maar het is heel moeilijk voor vrouwen om daar toegang te krijgen. De hulpverleners zijn bang dat ze vervolgd zullen worden."

Women on Web probeert via een andere weg de abortusmedicatie bij de vrouwen te krijgen. "We hebben de website vertaald in het Oekraïens en de vrouwen uit Oekraïne kunnen gratis hulp krijgen via Women on Web. Om de vrouwen te bereiken, werken we samen met een hulplijn die opgericht is door een Oekraïense vrouw in Polen. Zij krijgt heel veel telefoontjes en verwijst dan door naar Women on Web."

Oorlogsmisdaad

Gomperts heeft zelf geen rechtstreeks contact met de getroffen vrouwen. "Dit gaat via andere hulpverleners. Maar we horen gruwelijke verhalen. Het is een oorlogsmisdaad en zou moeten worden vervolgd." 

Ze wijst erop dat mensenrechtenorganisaties de oorlogsmisdaden in Oekraïne onderzoeken. Ze kan moeilijk inschatten op welke schaal de verkrachtingen gebeuren. "Heel veel gebieden zijn nog in Russische handen. Wat we nu horen dat zijn de gebieden waar Rusland zich heeft teruggetrokken. Het lijkt erop dat verkrachting daar systematisch is ingezet om mensen te vernederen."

Beluister het volledige gesprek met Rebecca Gomperts in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen