Tweede kind met nieuwe vorm van acute hepatitis in België, ook in rest van Europa stijgt aantal gevallen

In België is een tweede geval van de nieuwe vorm van acute hepatitis bij kinderen opgedoken. Het gaat om een jonge tiener die met een leverontsteking was opgenomen in het ziekenhuis, maar intussen weer thuis is. Bij vijf andere kinderen wordt nog onderzocht of het over de nieuwe vorm van hepatitis gaat. Ook in de rest van Europa blijft het aantal gevallen toenemen.

Sinds kort duiken er in verschillende landen wereldwijd gevallen op van een nieuwe vorm van hepatitis. Hepatitis, ofwel leverontsteking, wordt veroorzaakt door een virus, maar bij deze nieuwe vorm is de oorzaak echter nog onbekend. 

In ons land is nu een tweede geval opgedoken. "Het gaat om een kind met een acute leverontsteking en hoge leverwaarden in het bloed", zegt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano. "Het kind heeft in het ziekenhuis gelegen, maar is intussen weer thuis. Het is wel niet zeker of het kind al volledig is genezen."

Bij nog 5 andere kinderen wordt onderzocht of het om de nieuwe vorm van hepatitis gaat

Steven Van Gucht, viroloog Sciensano

Tussen beide kinderen zou er geen link zijn. Bij allebei is wel een adenovirus vastgesteld. Dat zijn vrij onschuldige virussen die vooral verkoudheden en maag- en darmontstekingen veroorzaken. "Maar dat betekent niet dat er automatisch een link is met het adenovirus. Het zijn virussen die sowieso heel vaak voorkomen bij kinderen."

Bij 5 andere kinderen, tussen 1 maand en 14 jaar oud, wordt volgens Van Gucht nog onderzocht of het om de nieuwe vorm van hepatitis gaat. "Het zou dus wel kunnen dat er tegen volgende week 3, 4 of zelfs 7 gevallen van die nieuwe hepatitis in ons land zijn vastgesteld. Maar dan nog lijkt het op dit moment iets wat niet zo heel vaak voorkomt en dat is toch goed nieuws."

Wat is hepatitis?

Hepatitis betekent leverontsteking. De lever staat onder meer in voor de verwerking van voedingsstoffen, de afbraak van toxische stoffen, en de ondersteuning van de immuniteit. Hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende vormen van hepatitis, genoemd naar de virusvariant die de vorm veroorzaakt (A, B, C, D en E). Maar opvallend bij deze patiënten is dus dat er een andere, nog onbekende oorzaak is voor de ziekte.

Veel mensen zijn drager van een hepatitis-virus zonder dat ze het weten. Het kan soms lang duren voor iemand klachten ontwikkelt. Een besmetting is acuut als die minder dan 6 maanden duurt. Houdt een besmetting langer aan, dan is er sprake van chronische hepatitis. Hepatitis geneest in veel gevallen vanzelf, soms is een behandeling met antivirale middelen nodig.

Ook in Europa aantal gevallen toegenomen

Het is niet verrassend dat er in ons land nu een tweede geval is vastgesteld. Zowat overal neemt het aantal gevallen toe. In de Europese Unie en Noorwegen zijn er nu  55 bevestigde gevallen, die zich voordoen in 12 landen. Het gaat onder meer om België, waar vorige week het eerste geval van de hepatitis van onbekende oorsprong werd ontdekt. Daarnaast zijn er ook bevestigde gevallen in Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië en Spanje. 

Eerder werden ook al 111 gevallen in het Verenigd Koninkrijk gemeld. Volgens het ECDC zijn er ook nog eens 12 gevallen gemeld in de VS, 12 in Israël en 1 in Japan. 

De meeste patiënten konden herstellen, maar in enkele gevallen was er sprake van een acuut leverfalen waarbij een levertransplantatie vereist was.

ECDC-directeur Andrea Ammon had eerder deze week meegedeeld dat de oorzaak van de acute leverziekte bij kinderen nog steeds niet bekend is. Als potentiële boosdoener wordt vooral in de richting van een adenovirus gekeken. Dat zijn virussen die luchtweginfecties veroorzaken.

De gezondheidsdiensten volgen de situatie op de voet, maar op dit moment zijn geen bijzondere maatregelen nodig. "Het is belangrijk om de gewone gangbare adviezen te volgen. Neem contact op met een arts bij koorts die lang blijft aanhouden en niet onder controle raakt, als je kind suf of lusteloos is, als het blijft braken of last hebben van diarree, als er uitdrogingsverschijnselen zijn... En in dit specifieke geval: als je een gele verkleuring op de huid of in het oogwit opmerkt", aldus professor Ruth Debruyne, maag-darm-leverarts voor kinderen aan het UZ Gent.

Meest gelezen