In Hasselt vind je kunst tussen het onkruid op de stoepen

In Hasselt maken de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten letterlijk kunst tussen het onkruid. Tijdens hun Tournée Locale gaan ze op verkenning door de Hasseltse wijken en creëren ze creatieve kunstwerkjes op stoeptegels. En die komen dus vaak tussen het onkruid te staan, waardoor kunst en onkruid een extra dimensie krijgen.

Het talent van de academie in Hasselt zoekt dus nu op een heel bijzondere manier een weg naar buiten. Op de stoepen en tussen tegels rond CCHA, de Kunstencampus en het lokale dienstencentrum maken ze deze week letterlijke ‘street art’, creatieve ontwerpen waarin ze de natuurlijke begroeiing betrekken. De eerste werkjes zijn alvast erg verrassend en nodigen uit om ze allemaal te ontdekken.

“Met Tournée Locale laten we Hasselaren hun wijk verkennen door middel van cultuur. Als er iets is dat voor velen onbekend terrein is dan is het wel de natuurlijke wereld onder hun voeten. Want zeg nu zelf: hoe dikwijls kijk jij naar onkruid op straat? Met dit project versterken we dus niet alleen het programma van Tournée Locale maar laten we Hasselaren ook stilstaan bij hoe dicht natuur in de stad wel komt”, zegt schepen voor Cultuur Nele Kelchtermans (RoodGroen+). 

Fantasie stimuleren

Voor de leerlingen van SASK was het initiatief een bijzondere uitdaging. “Iets ontwerpen rond een bestaand gegeven zoals onkruid bleek ontzettend leerrijk”, zegt docent Jessica Botta. “Deze aparte opdracht stimuleert de fantasie en is een mooie aanvulling op het vast programma binnen de academie. Het enthousiasme bij de leerlingen om hiermee aan de slag te gaan, was dan ook erg groot.”

Tournée Locale heeft dit jaar plaats in de wijken Katarina, Kempische wijk en Hollandsveld, nog tot 8 mei. Het volledige programma kan je vinden op www.hasselt.be/tourneelocale.

Meest gelezen