Een van de groeven in het wegdek van de Kalkensteenweg

Pieter uit Wetteren wint rechtszaak tegen Vlaamse overheid over slechte staat van wegdek

Pieter uit Wetteren heeft een rechtszaak tegen Vlaanderen gewonnen. De man had de overheid aangeklaagd voor de slechte staat van het wegdek op de Kalkensteenweg en kreeg gelijk van de rechter. Vlaanderen moet de baan nu binnen het jaar herinrichten.

Als David het kan opnemen tegen Goliath, dan kan een burger het opnemen tegen de overheid, moet Pieter uit Wetteren gedacht hebben. Hij sleepte Vlaanderen voor de rechter, omdat het wegdek in zijn straat te wensen overlaat, en haalde zijn slag binnen.

Geluidsoverlast en onveilig voor fietsers

"Hier in de buurt wordt al jaren geklaagd over de Kalkensteenweg. Het wegdek is in heel slechte staat", begint Pieter zijn verhaal. "Het is een oude betonbaan met diepe groeven, die zorgen voor geluidsoverlast. Ik ben zelf vader van een jonge tweeling. Ze worden regelmatig wakker van het lawaai en de trillingen. Daarnaast is de weg erg gevaarlijk voor fietsers, want die moeten rakelings langs de snelle voertuigen fietsen. En mensen die op de bus wachten, moeten dat doen in het gras of op dat gevaarlijke fietspad."

Het gaat hier niet zomaar om een straatje in een kleine wijk, maar om een drukke invalsweg met zwaar verkeer

Pieter uit Wetteren

Er werden in het verleden al verschillende klachten ingediend. "Bij de gemeente, bij de provincie, bij de Vlaamse overheid... Maar het was nooit echt duidelijk wie er bevoegd was", vertelt Pieter. Dus besloot hij, als jurist, het heft in eigen handen te nemen. "Het is tenslotte niet zomaar een straatje in een lokale wijk, dit is een van de drukste invalswegen van Wetteren. Jaarlijks passeren hier meer dan 3 miljoen voertuigen."

Een bushalte op de Kalkensteenweg, waar passagiers moeten wachten in het gras of op het fietspad

Verloop van het proces

Als burger een zaak aanspannen tegen de overheid: het is geen evidentie. Pieter nam daarom advocaat Maarten Blondeel uit Oudenaarde onder de arm. "Hij is gespecialiseerd in overheidsaansprakelijkheid. Het succes heb ik dus zeker aan hem te danken", zegt Pieter.

"Het verliep in verschillende stappen, ik heb veel geduld moeten uitoefenen", gaat hij verder. "Ik heb de overheid eerst meermaals in gebreke gesteld. Ze ondernamen geen actie. Daarna heb ik hen gedagvaard. Opnieuw geen actie. Maar nu zijn ze veroordeeld door de rechtbank, dus nu verwacht ik wel actie."

Ik ben blij dat de rechter mij gelijk gaf, maar zal pas echt blij zijn wanneer wij verlost zijn van het lawaai en de jeugd weer veilig kan fietsen

Pieter uit Wetteren

Pieter is tevreden dat hij zijn gelijk binnenhaalde. "Toch zal ik pas echt tevreden zijn wanneer de baan een structureel onderhoud heeft gekregen. Dan zijn wij van het geluid verlost en kan de schoolgaande jeugd hier veilig fietsen." Vlaanderen kreeg van de rechter 1 jaar de tijd om het wegdek onder handen te nemen.

Een rechtszaak winnen van de overheid is vrij uniek volgens advocaat Maarten Blondeel. "Het vraagt vooral enorm veel tijd en energie", stelt hij. "Ik ben blij dat mijn cliënt het lef heeft gehad om de overheid voor de rechter te slepen. Daarom ben ik ook advocaat geworden: om burgers te beschermen in het geval dat de overheid zich niet aan haar eigen regels houdt."

Meest gelezen