Meer dan 140 bezwaarschriften tegen Plopsaqua in Mechelen: “Een deel van het bos dreigt te verdwijnen"

In het eerste openbare onderzoek voor de vergunning voor Plopsaqua in het Zennebeemden Bos in Mechelen-Zuid zijn er meer dan 140 bezwaarschriften ingediend. De actiegroep Groene Buffer heeft ook 10.000 handtekeningen verzameld en is enthousiast over de steun die ze krijgen.

Vandaag eindigt het eerste openbare onderzoek voor de vergunning voor het waterpretpark Plopsaqua in het Zennebeemden Bos in Mechelen-Zuid. De actiegroep Groene Buffer, die zich verzet tegen het waterpretpark, is tevreden over de meer dan 140 bezwaarschriften. “In het begin kwamen er voornamelijk bezwaren van buurtbewoners die er kort op zitten”, zegt Jan De Coster, initiatiefnemer van Groene Buffer. "We kregen veel steun de laatste jaren."

Al snel kwam er extra steun van nationale organisaties. “Greenpeace, Natuurpunt en Bos+ hebben ook bezwaren ingediend in het belang van het bos op nationale schaal. We zijn heel blij met hun steun.” De bezwaarschriften zijn vooral technisch. “Het gaat om moerasgrond, niet de beste plaats om een waterpretpark te bouwen. We hopen dat de gemeente dat ook inziet."

De projectgrond neemt een deel van het bos in beslag. Dat gaan we verliezen

Jan De Coster, Groene Buffer

Het nieuwe waterpretpark komt in het Zennebeemden Bos, vlak naast Technopolis. “In een heel oud, klein bos zetten ze het grootste waterpretpark van de Benelux. De projectgrond neemt een deel van het bos in beslag. Dat gaan we verliezen.” De stadsdiensten onderzoeken nu de bezwaren en geven in juli hun beslissing over de vergunning.

10.000 handtekeningen verzameld

Er zijn niet alleen meer dan 140 bezwaarschriften, er zijn ook handtekeningen. “10.000 mensen hebben onze petitie ondertussen ondertekend”, zegt Jan. “Toch wil de stad ze niet in ontvangst nemen. Ze willen zelfs niet met ons aan tafel gaan. Het wordt doodgezwegen.” 

De actiegroep kreeg ook het advies om het stadsbestuur niet meer aan te spreken. "De titelvoerende burgemeester werkt zogezegd niet mee, aangezien hij te nauw verbonden is, maar dat geloven we niet." Groene Buffer verwijst daarmee naar de familiale relaties tussen titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open VLD) en de eigenaars van Studio 100. 

Meest gelezen