Radio 2

Fuifzaal zoekt feestjes: stad Halle neemt maatregelen om weer volk aan te trekken 

De stad Halle verlaagt de kosten voor de organisatie van feestjes in fuifzaal De Kazerne. Die wordt de laatste jaren amper verhuurd, omdat ze te duur zou zijn. Jongeren organiseren daarom liever fuiven in de Laekelinde in Sint-Pieters-Leeuw, omdat die zaal goedkoper is. Een reeks maatregelen moet de Halse jongeren nu weer naar De Kazerne lokken.

Zeven jaar bestaat fuifzaal De Kazerne in Halle. Indertijd opgericht omdat de Halse jeugd ijverde voor een eigen plek om te feesten. Die kwam er, maar na enkele jaren daalde het aantal feestjes in de zaal. "In 2018 werden er nog 18 fuiven georganiseerd maar in 2019 waren er dat amper 11”, zegt schepen van Jeugd Dieuwertje Poté (CD&V). En dat heeft alles te maken met de prijzen van de zaal. Die zijn veel te hoog voor de jongeren, gaat ze verder. 

"We hebben jeugdverenigingen bevraagd om te horen waarom ze er niets organiseren. En zo doken er toch een aantal pijnpunten op. De opkuis blijkt nogal duur te zijn voor hen. Een firma komt die uitvoeren en dat kost al snel meer dan 400 euro. Dat is een grote hap uit het budget. De kostprijs van de drank bleek ook al niet concurrentieel te zijn en de stad zelf neemt daar nog een percentage van 10 procent op om de administratieve kosten te dekken. Ten derde is de zaal volgens verenigingen niet echt gezellig. Voor jongerenfuiven is dat geen probleem maar voor andere activiteiten moet de ruimte wel aangekleed worden.”

De opkuis gebeurt voortaan door onze eigen medewerkers waardoor die kost al snel gehalveerd wordt.  De toeslag van 10 procent voor de stad op de dranken valt ook weg

Om de fuifzaal weer te gebruiken voor wat ze bedoeld is, neemt de stad daarom verschillende maatregelen en past ze het reglement aan van De Kazerne. Schepen Poté: "De opkuis gebeurt voortaan door onze eigen medewerkers waardoor die kost al snel gehalveerd wordt. Organisatoren die de zaal proper achterlaten zullen merken dat die rekening nog goedkoper wordt dan wie alles smerig laat liggen. De toeslag van 10 procent voor de stad op de dranken valt weg omdat we zelf ook wel willen dat de verenigingen daar opbrengst uit halen. De organisatoren zullen voortaan ook rechtstreeks met de nieuwe drankenleverancier kunnen praten om hun drank te bestellen."

Ook de verplichting van de fuifcoach valt weg, wat ook een besparing is.  "Zo’n coach heeft een specifieke opleiding gevolgd en zorgt ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Dat laten we vallen tenzij de burgemeester oordeelt dat in het kader van de veiligheid een fuifcoach nodig is."

Meest gelezen