radio 2

Pleziervaart in Limburg krijgt duwtje: extra promotie voor de Willemsroute

Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland richt zich voortaan ook op het vaartoerisme. Zo zal de komende maanden de Willemsroute gepromoot worden. Dat is een route voor pleziervaarders door beide Limburgen. In Belgisch Limburg gaat die over de Zuid-Willemsvaart tussen Bocholt en Lanaken, in Nederlands Limburg over het Julianakanaal.  

Limburg is toeristisch vooral bekend als fiets-en wandelprovincie. Maar het biedt ook moois voor pleziervaarders. Voor hen bestaat de Willemsroute al, maar die is eigenlijk niet zo bekend. De Willemsroute is een lus die je kan varen van Maasbracht naar Maastricht over het Julianakanaal en dan via de Zuid-Willemsvaart van Lanaken naar Bocholt en via het kanaal Nederweert terug naar je startpunt. Om die route meer te promoten, heeft Regionaal Landschap Kempen en Maasland Katy Stroobants aangetrokken, eigenaar van het Botel in Kinrooi. 

Katy heeft de Willemsroute onlangs zelf gevaren, in een kleine kajuitboot die ze toepasselijk 'Willempie' gedoopt heeft. "Een streek moet je beleven, en ook een vaarroute moet je zelf vanop het water beleven", zo vertelt ze.  

De Zuid-Willemsvaart verbindt het Nationaal Park Hoge Kempen, de Maasvallei én het Grenspark Kempen-Broek en is zo een superverbinder

De bedoeling van het project is enerzijds de toervaarder de streek laten verkennen, maar ook de fietser en wandelaar het water laten beleven. "Tijdens de tocht heb ik ook de knelpunten bekeken", zegt Katy, "Maar ook wat de opportuniteiten zijn, wat kan er nog verbeterd worden en wat er al goed is. En zo willen we samen met gemeenten en partners tot een plan van aanpak komen, om ervoor te zorgen dat de vaartoerist de streek kan beleven."  

Katy Stroobants noemt de Zuid-Willemsvaart een superverbinder, want het kanaal verbindt drie Limburgse natuurgebieden: het Grenspark Kempen-Broek, het Rivierpark Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Zuid-Willemsvaart in Oud-Rekem
radio 2

Meest gelezen