JOKKO

Na jarenlange faalangst en dubbele carrière als zingende leerkracht, wint Metejoor de meeste MIA's: een portret

Met drie MIA's, waaronder die voor "Doorbraak", bevestigt Metejoor zijn steile opmars als artiest. Joris van Rossem (31), zoals de zanger voluit heet, timmert al jaren aan zijn muzikale weg. Minder dan een jaar geleden stapt hij definitief over van het klaslokaal naar het podium. Een keuze die - mede dankzij zijn sterke entourage - zijn carrière in een stroomversnelling heeft gebracht. Want Metejoor is de laatste tijd alomtegenwoordig, op radio en televisie. 

Dat Metejoor - naast Angèle - met de meeste MIA's aan de haal is gegaan, is volgens VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans, die de muziekprijzen mee organiseert, geen toeval. 

"De Nederlandstalige MIA-categorieën zijn jarenlang gedomineerd door Bart Peeters en Christoff. Eerst kwam publiekslieveling Niels Destadsbader erbij, en nu is er Metejoor. Iemand die - terecht ook - meteen omarmd wordt door het publiek, en zijn collega's. Metejoor heeft een klok van een stem, maakt goede popmuziek, en is bescheiden en toegankelijk."

Mediadebuut

Het mediadebuut van Metejoor dateert van 2017, op Radio 2 bij Kim Debrie (43) in haar zomerprogramma "Plage préférée". Hij geeft daar zijn eerste interview en optreden. "Bloednerveus was hij toen", blikt Debrie terug. "Al voelde ik meteen zijn talent en gedrevenheid." Ze typeert Metejoor als een charmante en sociale artiest zonder kapsones, maar met veel humor, en tonnen ambitie.

Mijn dochter, moeder én grootmoeder zijn fan. Metejoor heeft de stem, de nummers en de charme om een groot publiek in te pakken.

Kim Debrie (43), presentatrice Radio 2

"Metejoor is enorm gretig om muziek te maken. Hij heeft een mooie stem en zijn liedjes zijn oorwurmen, die altijd een gevoelige snaar raken. En wat heel straf is: zowel mijn dochter, moeder als grootmoeder zijn fan. Dat merken we ook aan de reacties van de Radio 2-luisteraars als we zijn muziek draaien: Metejoor spreekt alle generaties aan", zegt Debrie.  "En we moeten daar niet flauw over doen: hij heeft ook de looks en het charisma, die hij weet uit te spelen op het podium." 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal", over Metejoors eerste theatertournee door Vlaanderen en Brussel:

Videospeler inladen...

Faalangst

Maar Metejoor maakt al sinds 2016 muziek. Zijn artiestennaam is niet zozeer een verwijzing naar de term voor "vallende ster", maar wel een knipoog naar zijn bijnaam "joor". Met zijn eerste single "Ik hou van jou" wordt hij in 2016 bij Radio 2 Zomerhit genomineerd voor "beste doorbraak". En hij versiert in zijn beginjaren al een plek in het voorprogramma van twee Nederlandstalige kleppers: Clouseau en Niels Destadsbader.

Toch duurt het even voor Metejoor echt gelanceerd raakt. In 2019 kampeert hij met het nummer "Horizontaal" wekenlang in de hitlijsten. In volle coronacrisis wordt "Het beste aan mij (dat ben jij)" een onverwacht succes. Metejoor maakt kans op Radio 2 Zomerhit, maar moet de duimen leggen voor Regi. 

Niet veel later is het prijs met zijn eerste Vlaamse nummer één-hit "1 op een miljoen", meteen gevolgd door zijn tweede, "Rendez-vous". Allebei duetten met een Nederlandse zangeres, respectievelijk Babet en Emma Heesters. Coronacrisis of niet: de muzikale trein is nu echt vertrokken. 

Bekijk hier de videoclip van "1 op een miljoen":

Het heeft jaren geduurd voor Metejoor voluit voor de muziek durft te kiezen. Hij combineert zijn passie met een job in het onderwijs, als leerlingenbegeleider in Turnhout. Iets wat hij met hart en ziel doet, en hem de nodige zekerheid biedt. Hij leert er ook zijn huidige vriendin kennen. Pas in het najaar van 2021, na het succes van "1 op een miljoen" en "Rendez-vous" stort Metejoor zich volledig op de muziek. 

Het is pure faalangst, die Metejoor jarenlang in de weg heeft gezeten, zo vertelde hij tijdens De Warmste Week, in het kader van het centrale thema "kunnen zijn wie je bent". "Maar als je hart zegt "dit wil ik", dan moet je dat gewoon doen", aldus van Rossem. 

Muzikale familie

Van Rossem is opgegroeid in een muzikaal nest in Vosselaar, in de provincie Antwerpen. Zijn ouders treden in het weekend regelmatig op in een bandje. Mama Ingrid, die niet toevallig meezingt op zijn laatste single "Dit is wat mijn mama zei", is ook een verdienstelijke achtergrondzangeres bij verschillende artiesten. Metejoor haalt haar maar al te graag op podium tijdens zijn huidige tournee, om zijn ode aan alle moeders samen te zingen.

Metejoor heeft nog een muzikale, jongere zus: Lisa. Broer en zus delen ook het podium, want ze is zijn achtergrondzangeres. Lisa van Rossem heeft zich met haar ijzersterke stem al laten opmerken in 2016. Toen schopte ze het in "The Voice van Vlaanderen" tot de liveshows. Dat zet haar broer Metejoor aan het denken over zijn muzikale ambities. Hij ontmoet achter de schermen van het programma orkestleider en producer Hans Francken. Dankzij hem gaat de bal aan het rollen.

Met deze auditie veroverde Lisa in 2016 een plek in "The Voice van Vlaanderen":

Mentor achter de schermen

Hans Francken (49) is als componist, producer en orkestleider in "The Voice van Vlaanderen" niet echt een bekend gezicht, maar des te meer een grote naam in de coulissen van de Vlaamse muziekwereld. Meer dan 20 jaar was hij de vaste pianist van Clouseau. Iets waar hij recent mee gestopt is, om zich voluit op de carrière van Metejoor te storten. 

Metejoor en Francken vormen sinds 2016 een tandem, met Francken als manager, producer en steun en toeverlaat, naar analogie van wat producer, componist en pianist Miguel Wiels betekent voor Niels Destadsbader. "Geen Niels zonder Wiels", klinkt het daar steevast.

Hans Francken, rechts op de foto, in een aflevering van "Het lichaam van Coppens". (foto: VTM)

"Het begint voor een artiest allemaal bij goede nummers", zegt Kim Debrie (Radio 2) daarover. "En daarnaast heeft Francken de kwaliteit van Metejoor als performer ontdekt. Hij heeft jarenlang Koen Wauters bij Clouseau het publiek zien charmeren. Wat Metejoor doet, is gelijkaardig."

"Metejoor laat zich goed omringen, door Hans Francken, maar ook door platenlabel CNR, die veel succesvolle artiesten onder contract heeft", zegt Sam Jaspers, die jarenlang de Ultratop heeft samengesteld en de Vlaamse muziekwereld door en door kent. "Regi, Niels Destadsbader, Camille: allemaal zitten ze bij CNR, en dat is geen toeval. Hun aanpak is professioneel, en het succes van de ene stuwt de andere naar boven, soms via slimme onderlinge samenwerkingen." 

Niels Destadsbader 2.0?

Metejoor beperkt zich niet tot muziek: hij duikt ook op in allerlei televisieprogramma's. Of het nu "Dancing with the stars" is, meelopen als verpleger in het VTM-programma "Een echte job" of jong talent begeleiden in "The Voice Kids": hij doet het allemaal. Allemaal raakpunten met die andere jonge dertiger die Nederlandstalige popmuziek brengt en een vaste waarde is op televisie: Niels Destadsbader.

Metejoor met zijn danspartner Margot in "Dancing with the stars", het dansprogramma dat hij door een blessure vroegtijdig moest verlaten.

Niels Destadsbader en Metejoor zijn geen kopieën van elkaar, maar volgen een gelijkaardig traject.

Kim Debrie (43), presentatrice Radio 2

"Niels en Metejoor hebben hun eigenheid en zijn zeker geen kopieën van elkaar", vindt Kim Debrie (Radio 2). "Niels heeft natuurlijk meer ervaring en is naast zanger vooral een mediafiguur. Maar je kan zeggen dat Metejoor zijn traject volgt in hetzelfde spoor. En je kan Koen Wauters met zijn carrière eigenlijk zien als de locomotief voor deze jonge garde. Ik denk zeker dat we het laatste nog niet van Metejoor gehoord hebben."

"Er is in Vlaanderen zeker plek voor Niels én Metejoor. Twee Nederlandstalige artiesten die in dezelfde vijver vissen: dat hoeft geen probleem te zijn", zegt muziekkenner Sam Jaspers. "Ik zie ze dan ook niet louter als concurrenten. Qua stijl is Metejoor iets meer een popartiest en singer-songwriter dan Niels Destadsbader, die het publiek eerst leerde kennen als mediafiguur, en daardoor in het begin vooral jonge fans aansprak."

"Metejoor is het opkomend talent, in het spoor van Niels. Hij heeft veel potentieel, en kan nog groeien", bevestigt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans. "Afwachten of hij een lange carrière tegemoet gaat, dat hangt van veel zaken af. Er zijn er maar weinig Nederlandstalige artiesten die jarenlang meedraaien in de Champions League van de popmuziek, en een carrière uitbouwen zoals Clouseau en Bart Peeters."

Zo klonk "1 op een miljoen" van Metejoor live op de MIA's:

Videospeler inladen...

Metejoor reageerde in "De zevende dag" op zijn eerste drie MIA-awards:

Videospeler inladen...

Meest gelezen