Amber Heard neemt na Johnny Depp het woord, dit heeft zich tot nu al afgespeeld in de rechtszaak rond huiselijk geweld

In het proces tussen acteur Johnny Depp en zijn ex-vrouw actrice Amber Heard begint een nieuwe fase. Allebei beschuldigen ze de ander van huiselijk geweld. Tot nu kregen de juryleden en het grote publiek Depp zijn kant van het verhaal te horen. Nu dat deel afgerond is, komen Heard en haar advocaten aan het woord. Een overzicht van wat er tot nu al gebeurd is in de rechtbank. 

Wat voorafging

Johnny Depp (58) en Amber Heard (36) waren 16 maanden getrouwd in 2015 en 2016. Heard wilde scheiden omdat Depp volgens haar verbaal en fysiek gewelddadig was.

Nu staan ze voor de tweede keer tegenover elkaar in de rechtbank met wederzijdse aanklachten van huiselijk geweld. Depp eist 50 miljoen dollar (47,5 miljoen euro) van zijn ex-vrouw. Amber Heard diende een tegeneis in van 100 miljoen dollar (95 miljoen euro). Heard liet zich van hem scheiden omdat Depp verbaal en fysiek gewelddadig was, meestal onder invloed van drugs of alcohol.    

In 2018 schreef Heard in een opinie-artikel in de krant The Washington Post dat ze zelf het slachtoffer was geweest van huiselijk geweld. Ze noemde Depp daarbij niet bij naam. Hij voelde zich wel geviseerd en stapte naar de rechter. Volgens hem heeft dat artikel zijn carrière onherstelbare schade toegebracht en verloor hij er zijn rol in de "Pirates of the Caribbean"-reeks door. 

Zowel Depp als Heard ontkennen de aanklachten van de andere partij. Het is al het tweede proces wegens smaad dat ze uitvechten voor de rechter. Johnny Depp had eerder een klacht ingediend tegen de Britse krant The Sun, die hem een “wife beater” noemde, iemand die zijn vrouw slaat. Dat proces verloor Depp in 2020.  

Wat is er tot nu gebeurd in de rechtbank?

De voorbije weken hebben in Fairfax in Virginia, de plek waar The Washington Post gedrukt wordt, een reeks getuigen, van politieagenten over psychologen tot acteur Johnny Depp zelf, intussen twee totaal verschillende beelden geschetst van de vier jaar waarin Depp en Heard een koppel waren. 

Tekst- en audioberichten en videobeelden die de ene of de andere kant van het verhaal moeten bevestigen volgen elkaar in sneltempo op en worden ook door media wereldwijd opgepikt.  Samen schetsen ze het beeld van een toxische relatie, waarin het vaak hard tegen hard gaat. 

Zo was onder meer te horen hoe Depp Heard beledigde en opmerkingen maakte over haar gewicht. In een van de opnames van aan het einde van hun huwelijk daagde Heard Depp dan weer uit om zijn eigen aantijgingen tegen haar openbaar te maken. "Ga het aan de wereld vertellen, Johnny. Vertel hen, Johnny Depp, een man, ik ben ook een slachtoffer van huiselijk geweld." Waarop Depp reageert: "Ja, dat ben ik." 

BEKIJK en BELUISTER - Tapes schetsen beeld van toxische relatie Depp en Heard:

Videospeler inladen...

Het eerste deel van het proces bestond uit getuigen die  opgeroepen waren door de verdediging van Johnny Depp. De acteur zelf noemt de aantijgingen over huiselijk geweld verontrustend, afschuwelijk en op niets gebaseerd.  Meer zelfs: hij beweert exact het tegenovergestelde, namelijk dat hij door zijn ex mishandeld is. 

"Ik heb mevrouw Heard nooit geslagen, ik heb nooit een vrouw geslagen in mijn leven", zei Depp op een bepaald moment.  Depp zei wel dat Heard gewelddadig was tegenover hem, hij gaf als voorbeeld een moment waarin hij een stukje van een vingertop verloor nadat Heard een fles wodka naar hem gegooid zou hebben en hij zich gesneden zou hebben aan het glas. De versie van Heard is dat een razende Depp "een harde plastic telefoon" tegen de muur geslagen had en zich daarbij gesneden had.  

BEKIJK - Johnny Depp: "De dokter vroeg me wat er gebeurd was en ik loog tegen hem":

Videospeler inladen...

Christi Dembrowski, de oudste zus van Depp en zijn manager, kwam praten over het misbruik dat ze als kinderen hadden moeten ondergaan. "Ik herkende een herhaald patroon vanuit zijn kindertijd", zei zij over zijn relatie met Heard. 

Isaac Baruch, een jeugdvriend van Depp, die bij Depp en Heard in de buurt woonde, zegt dat hij nooit een vorm van geweld tussen beiden gezien heeft en dat de aanklachten van Heard een "schadelijke leugen" zijn. 

Depp: "Grootste deel van de tijd nuchter"

De problemen van Depp met overmatig alcohol- en drugsgebruik nemen een centrale plek in tijdens het proces. Volgens Depp was hij tijdens het grootste deel van zijn relatie met Heard clean, nadat hij in 2014 afgekickt was van de pijnstiller Roxycodone. 

Depp beweert wel dat Heard hem op de momenten waarop hij opnieuw probeerde af te kicken zijn medicatie niet gegeven zou hebben. De advocaten van Depp probeerden Heard af te schilderen als een narcistische sadistische manipulator, waar Depp niet tegen opgewassen was.

Een dokter en een verpleegster die Depp begeleidden om zijn verslavingen onder controle te krijgen, kwamen langs om te melden dat zij wel getuige waren van ruzies tussen het koppel, maar nooit van fysiek misbruik of geweld. 

"Dat type make-up werd in die periode nog niet verkocht"

Volgens forensisch psycholoog Shannon Curry, die ingeschakeld is door de verdediging van Johnny Depp, heeft Amber Heard borderline (wat zich onder meer uit in hevige stemmingswisselingen) en een theatrale persoonlijkheidsstoornis. Dat is een stoornis die zich kenmerkt door overdreven emotionele reacties en een behoefte aan aandacht, bevestiging en affectie. 

BEKIJK - Forensisch psycholoog Shannon Curry legt uit aan welke stoornissen Amber Heard volgens haar lijdt:

Videospeler inladen...

Om dit aan te tonen werden er in de rechtbank verschillende audiofragmenten afgespeeld waarin te horen was hoe Heard Depp smeekte "haar niet te verlaten". 

De verdediging van Heard plaatste daar tegenover getuigenissen van andere artsen die stellen dat Heard het slachtoffer is van huiselijk geweld. In dat kader was de volgende passage tijdens het proces ook opmerkelijk: Heard beweerde dat ze de blauwe plekken in haar gezicht destijds verborg onder een laag make-up. De stalen van de make-up (concealer) die door haar advocaten werd meegebracht als bewijs hiervoor, werden op dat moment echter nog niet geproduceerd door het merk Milani. "Dat model werd nog niet door ons verkocht in die periode", stelde het merk. 

Heard: "Iemand die blijft hervallen in drank- en drugsverslavingen"

De verdediging van Heard omschrijft Depp dan weer als iemand die blijft hervallen in drank- en drugsverslavingen, ondanks herhaalde smeekbedes om clean te blijven. In de rechtszaal werden berichten voorgelezen waarin Depp Heard een hoer noemt en erover fantaseert haar te verbranden en te verdrinken. Op een bepaald moment werd er ook een foto in de rechtbank getoond van Depps ontbijttafel met lijntjes cocaïne en een vol glas whisky.

BEKIJK - Welke reactie heeft Johnny Depp op deze foto die in het proces werd getoond?

Videospeler inladen...

Vanuit het kamp van Heard werd ook verwezen naar berichten die Depp onder invloed naar zijn vrienden stuurde. Daarin zou hij naar haar verwezen hebben met de woorden "rotting corpse" (rottend lijk). Volgens Depp zijn die berichten een voorbeeld van zijn zwarte humor. "Wanneer je schrijft hoef je niet op een vaste plaats te blijven, je kan reizen. (...) En soms moet je humor gebruiken om met pijn om te gaan en dat kan soms zeer, zeer donkere humor zijn." 

"Traumatiserend effect op Depp", verloor er zijn rol in "Pirates"-reeks door

De voormalige agent van Depp getuigde dat de aantijgingen van Heard een "traumatiserend effect" gehad hebben op Johnny Depp en dat hij daardoor zijn rol in de "Pirates of the Caribbean"-reeks kwijtgespeeld is. 

BEKIJK - Christian Carino getuigt over de gevolgen voor Depp zijn rol in de "Pirates"-reeks:

Videospeler inladen...

Christian Carino van Creative Artists Agency (CAA) vertelde in de rechtbank dat het in gesprekken duidelijk geworden was dat Disney Depp niet langer kon tewerkstellen. De getuigenis van Carino zou cruciaal kunnen blijken om te bewijzen dat de open brief van Heard de carrière van Depp wel degelijk geschaad heeft. 

"Ik zou echt onnozel zijn mocht ik niet denken dat haar woorden een effect op mijn carrière gehad hebben, of mijn naam nu vernoemd is of niet", zei Depp daarover. 

Wat volgt er nu nog?

Na Depp zal nu Amber Heard zelf het woord nemen en er zullen ook mensen getuigen die haar kant van het verhaal mee zullen schetsen. Als gevolg van de "slechte titels" en de voor haar negatieve berichtgeving in de pers de voorbije weken zou Heard last minute nog voor een nieuw communicatieteam gekozen hebben. 

"Doordat Depp als eerste aan de beurt kwam, lijkt het er op dit moment op alsof de situatie in zijn voordeel aan het uitdraaien is", zei Ryan Baker, een advocaat uit Los Angeles die veel ervaring heeft met dit soort zaken, vorige week aan BBC News. "Maar op het einde zal er een groot voordeel zijn voor Amber Heard omdat zij het laatste woord zal hebben." 

De uitspraak in de zaak wordt over enkele weken verwacht. 

Meest gelezen