Meester Tony wordt 80: "Officieel ben ik al lang met pensioen, maar ik wil graag de oudste leerkracht worden"

Tony De Pillecyn is vandaag 80 jaar geworden en staat nog steeds voltijds voor een klas van 7- en 8-jarige kinderen. Maar met die jeugdigheid bezig zijn: daar draait Tony De Pillecyn zijn hand niet voor om. Basisschool De Vierklaver in Temse, waar hij door een afwezige juf tijdelijk werkt, verraste hem voor zijn verjaardag.

Taart, een kroon, een erehaag van applaudisserende leerlingen: het had allemaal niet gehoeven voor Tony De Pillecyn, maar hij is er wel blij mee. 

Sinds januari 2022 is Tony zorgleerkracht bij basisschool De Vierklaver in Temse, vijf minuten wandelen van zijn huis. Hij staat de juf van het tweede leerjaar bij, die tijdelijk 44 kinderen onder zich heeft. Hij houdt ook toezicht en doet andere jobs binnen de school. Voltijds, maar dat is geen probleem, zegt Tony: "Ik heb twee jaar geleden corona gehad en daardoor stap ik soms wat wankel, maar voor de rest gaat alles prima. Het zijn dan ook brave kinderen."

Lerarentekort

"Oorspronkelijk wilden we de klas van de zieke leerkracht gewoon laten overnemen door een andere leerkracht", zegt schooldirectrice Mirella De Rechter, die blij is dat ze ondanks het lerarentekort een vervanger vond. "Tot ik de identiteitskaart van Tony zag, want ik had hem geen 79 jaar ingeschat. Ik wou hem geen klas alleen geven omdat lesgeven de laatste jaren enorm is geëvolueerd. Daarom maakten we van het tweede leerjaar één klas met 44 leerlingen. Met Tony als ondersteuning." 

De kinderen komen helemaal tot rust bij hem, ze komen hem vaak knuffels geven
Directrice Mirella De Rechter

Een geslaagd experiment, volgens de directrice: "De kinderen komen bij meester Tony helemaal tot rust. Ze komen hem vaak knuffels geven."

Passie voor onderwijs

Onderwijs is Tony’s leven. "Ik ben directeur geweest van de jongensschool in Bornem, tot aan de fusie van de gemeenten. Daarna heb ik op verschillende plaatsen les gegeven, ook aan leerlingen met autisme. In mij zien ze een soort vaderfiguur, wat bij jongere leerkrachten niet kan. Officieel ben ik met pensioen sinds mijn vijftigste, maar ik blijf bezig. Ik geef les bij kinderen aan huis, en toen ik deze vacature online zag, heb ik gesolliciteerd."

Officieel ben ik met pensioen sinds mijn vijftigste, maar ik blijf bezig
Tony De Pillecyn (80), leerkracht in Temse

Voltijds tussen al die kinderen staan is druk voor een tachtiger, zeker aangezien hij nog allerlei zijprojecten heeft, zoals baritonsax spelen of een boek schrijven. "Ik ben altijd bezig geweest, ik kan niet stilzitten. Er zijn nog drie andere tachtigjarige leerkrachten, voor zover ik weet. Ik heb de ambitie om nog enkele jaren door te gaan en de oudste te worden."

Opa van Marthe van K3

Veel kinderen hebben zich vandaag in K3-outfit gestoken voor de verjaardag van Tony. Niet toevallig, want hij is de grootvader van Marthe van K3. Maar zij is niet de enige bekende in de familie. "Mijn grootvader was Filip De Pillecyn, de schrijver waarvan een monument staat aan de monding van de Durme", aldus Tony.

Meester Tony blijft nog tot eind juni in De Vierklaver in Temse. Vanaf maandag 2 mei werkt hij halftijds, omdat de afwezige juf terugkeert. 

Meest gelezen