Vooruit-voorzitter Rousseau maakt van koopkracht speerpunt in 1 meitoespraak: "Woekerwinsten bedrijven afromen"

In zijn 1 mei-toespraak focust Vooruit-voorzitter Conner Rousseau op wat nogal wat mensen de laatste maanden bezighoudt: de hoge (energie-)facturen. Rousseau herhaalt daarbij zijn voorstel om een "koopkrachtbijdrage" te heffen op hoge winsten van grote bedrijven. 

Zondag vieren de socialisten wereldwijd hun feestdag. Een gelegenheid voor de socialistische politieke partijen om hun strijdpunten in de verf te zetten en ideeën te lanceren. De Vlaamse socialisten benadrukken hun strijd voor de koopkracht, iets wat door de hoge energiefacturen onder grote druk staat.

Vooruit-voorzitter kijkt daarom onder meer naar grote bedrijven die veel winst maken. Hij wil dat zij een "koopkrachtbijdrage" betalen. Met dat geld zouden dan weer maatregelen kunnen worden genomen om onder meer die energiefactuur betaalbaar te houden. Een bedrijf dat een overwinst van meer dan 8 procent boekt, zou daarop aan 35 procent belast worden, in plaats van de huidige 25 procent vennootschapsbelasting. 

Lasten leggen bij diegenen die wél nog marge hebben

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau

"Het gaat over een kleine groep bedrijven die het heel goed doet. Ze hebben meer dan 16 procent rendement voor aandeelhouders of 8 procent rendement op het totaal vermogen. We verwachten dat zij een klein beetje, 10 procent, meer bijdragen aan de koopkracht van de mensen."

"Zo kunnen we vanuit de overheid de koopkracht blijven beschermen en zorgen we ervoor dat de mensen op het einde van de maand de facturen kunnen betalen en misschien zelfs nog een beetje kunnen sparen voor een toffe zomer", aldus Conner Rousseau. 

Btw op gas en elektriciteit

Rousseau verwijst ook naar de verlaging van de btw op gas en elektriciteit, van 21 naar 6 procent. Een maatregel die eerder was beslist door de federale regering. "Daar hebben we hard voor gestreden, en we zullen blijven strijden om dat te houden", aldus de voorzitter van de Vlaamse socialisten.

"Terwijl anderen droomden van een btw-verlaging voor paarden hebben wij de btw verlaagd op energie", klinkt het. Een duidelijke sneer naar Open VLD-politica en Europees Parlementslid Hilde Vautmans. Verder blijft Rousseau ook de automatische indexering van de lonen verdedigen. "Blijf met uw poten van onze index", klinkt het strijdvaardig. 

Meest gelezen