Groep van bedevaarders vorig jaar in Halle (Radio 2)

Honderden West-Vlamingen op bedevaart naar Halle

De stad Halle wordt vanaf dit weekend weer overspoeld door honderden West-Vlamingen. Die komen te voet of met de fiets op bedevaart naar de basiliek om het beeldje van de Zwarte Madonna te zien. Een zware tocht van ruim 80 kilometer. "Na drie coronajaren zijn we blij om terug te zijn", vertelt één van de deelnemers.

De bedevaart naar Halle is een jaarlijkse traditie voor honderden West-Vlamingen. Door corona was het helaas van 2019 geleden dat ze nog eens richting Vlaams-Brabant trokken. Maar dit weekend is het weer zover, en zakken ze te voet of met de fiets af naar de basiliek van Halle. Eén van hen is Freddy Pauwels uit Wielsbeke van het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw Van Halle. "Ons broederschap bestaat intussen al meer dan 50 jaar.  Het is een traditie om de eerste zondag van mei naar Halle te trekken en daar in de Basiliek De Zwarte Madonna te bezoeken."

Veel blaren

Vanuit de woonplaats van Freddy is het een tocht van 83 kilometer. Daarom vertrekt hij vanavond al richting Halle om tijdig aan te komen. En dat betekent ook 's nachts wandelen: "Gelukkig is er begeleiding en een signalisatiewagen vooraan en achteraan. Iedereen heeft een geel jasje aan en het Rode Kruis is ook aanwezig. Dat is nodig, want na zo'n nacht hebben we heel wat blaren". 

Hoewel het voor veel bedevaarders een sportieve uitdaging is, gaat Freddy om een heel andere reden mee. Welke dat is, ontdek je hier in het gesprek:   

Meest gelezen