Vlaamse energiecoöperaties verlengen hun klantenstop: al zeker tot eind 2022 geen nieuwe energiecontracten

Elektriciteit is peperduur, maar bij de energiecoöperaties valt de prijsstijging mee. Ecopower bijvoorbeeld maakte stroom maar 15 procent duurder. Logisch dat veel huishoudens er klant willen worden, maar dat zal alvast tot eind dit jaar niet kunnen. "Anders volstaat onze eigen productie niet meer en moeten we te veel dure stroom aankopen op de energiemarkt", zegt woordvoerder Margot Vingerhoedt bij "De inspecteur" op Radio 2.

Aanvankelijk voerde Ecopower een klantenstop in tot eind april 2022. "De inspecteur" polst daarom of nieuwe klanten er vanaf mei weer welkom zijn.

"Helaas", zegt Ecopower-woordvoerder Margot Vingerhoedt. "Door de uitzonderlijke omstandigheden op de energiemarkt en door het uitblijven van vergunningen voor windturbines, kunnen we geen nieuwe contracten verwelkomen. Dat is al zeker zo tot het einde van het jaar."

Niet dat de coöperatie geen nieuwe leden wil aantrekken. "Een aandeel kopen om mee te investeren in lokale hernieuwbare energie blijft sowieso mogelijk. Maar een nieuw elektriciteitscontract afsluiten kan niet, zelfs niet voor wie al coöperant is."

Hetzelfde geldt voor de andere coöperaties die aangesloten zijn bij REScoop.Vlaanderen, de Vlaamse federatie van burgercoöperaties voor hernieuwbare energie.

"We werken samen, we delen met de andere burgercoöperaties de leveranciersvergunning van Ecopower. Ook de leden van onze partnercoöperaties kunnen nu tijdelijk geen nieuw contract afsluiten", zegt Vingerhoedt.

Minder stroom opgewekt

Toch gaat het Ecopower niet helemaal voor de wind. De coöperatie moet erover waken dat ze zo veel mogelijk zelf kan instaan voor het stroomverbruik van haar leden.

"Anders moeten we elektriciteit aankopen op de markt, en dan moeten we meedoen aan een systeem waar de gasprijs de elektriciteitsprijs betaalt", zegt Vingerhoedt. "We kunnen er dus niet zomaar nieuwe klanten bijnemen: we moeten zorgen voor voldoende eigen productie om onze lage prijs te kunnen behouden."

De energiecoöperatie botst tegen de grenzen van haar capaciteit aan. "Vorig jaar moesten we enkele windturbines afbreken waarvan de levensduur ten einde liep. We moeten er dringend nieuwe kunnen bouwen, maar de toekenning van de vergunningen verloopt heel moeizaam. In Mol werd bijvoorbeeld recent een vergunning voor zes windmolens afgekeurd."

Binnenkort toch iets duurder

Er is in ons land niet constant zon en wind en dat is een probleem. "Als er geen productie is, moeten we stroom aankopen. Die kost is recent gestegen", zegt Vingerhoedt. "Daarom verhogen we vanaf 1 juli onze eenheidsprijs per kilowattuur. Het blijft wel zo dat we als burgercoöperatie geen winst maken op het delen van onze groene burgerstroom onder de leden."
 
Vingerhoedt wijst erop dat Ecopower zich niet profileert als prijsbreker. "We zetten in op een langetermijnrelatie met onze klanten, en willen hen zo correct en eerlijk mogelijk voorzien van energie aan kostprijs. We zijn dus geen leverancier voor hoppers die steeds op zoek zijn naar het goedkoopste tarief."

Meest gelezen