radio 2

Voeren verhoogt verblijfsbelasting van 30 naar 100 euro, toeristische uitbaters overwegen in beroep te gaan

De gemeente Voeren gaat de belasting op toeristische verblijven meer dan verdrievoudigen. De uitbaters zijn daar niet over te spreken omdat ze al in een heel onzekere periode zitten, ze overwegen dan ook in beroep te gaan.

De belastingverhoging is gisteravond goedgekeurd door de gemeenteraad. Op dit moment is dat 30 euro per slaapplek per jaar, maar de gemeente gaat daar in de toekomst meer voor vragen, zegt burgemeester Joris Gaens. "In 2023 voeren we een toeristenbelasting in van 80 euro per bed per jaar en in 2024 en 2025 wordt dat 100 euro, waarbij we aan de uitbaters de mogelijkheid geven om een verblijfsbelasting aan te rekenen van 1 euro per toerist per nacht."

Er mogen voorlopig ook geen nieuwe vakantieverblijven bijkomen in Voeren, omdat de regio nu soms kreunt onder de vele bezoekers. De gemeente heeft op dit moment een maximum vastgelegd van 1.500 slaapplekken. Vanaf het moment dat het er minder zijn kunnen wel weer nieuwe vergunningen gegeven worden. 

Mogelijk in beroep

De uitbaters van B&B's en vakantiewoningen zijn niet te spreken over de nieuwe belastingen van het gemeentebestuur. "Dit is een zeer onredelijke verhoging, van 30 euro nu tot 100 euro over twee jaar", begint Fred Banens die zelf twee vakantiehuizen heeft in Voeren. "Er is hierover vooraf geen enkel overleg geweest met de sector zelf, terwijl je dat toch wel had mogen verwachten over een beslissing die zo'n impact heeft, ondanks dat we het mogen doorrekenen. Zeker door de vele economische onzekerheden en de moordende concurrentie.". 

Banens haalt ook aan dat bij de verkiezingen meer communicatie en participatie beloofd was. "Maar veel mensen uit de sector zijn nu zelfs nog niet eens op de hoogte van de maatregel", vervolgt hij.  "Deze sector is erg belangrijk in Voeren, als we spreken over vakantiewoningen, B&B's en hotels, hebben we het toch over enkele honderden uitbaters. We zijn nu aan het bekijken om in beroep te gaan tegen de maatregel."

Meest gelezen