JOKKO

BEKIJK - Pakkend eerbetoon aan Arno, uithaal van Bazart naar Poetin en een rockende prinses Delphine: dit waren de MIA's

Na ruim twee jaar uitstel door de coronacrisis zijn de MIA's opnieuw uitgereikt tijdens een awardshow met livemuziek in Paleis 12 in Brussel. En tijdens die livetelevisieshow waren er enkele bijzondere en emotionele momenten. 

1) Politieke statements in dankwoorden

Geen awardshow zonder dankwoorden van artiesten. En dan loeren politieke boodschappen al eens om de hoek. Simon Nuytten, die met Bazart de MIA voor beste groep wint, houdt het bij een korte maar niet mis te verstane sneer naar de Russische president Vladimir Poetin.

Videospeler inladen...

Ook Tourist LeMC, die de MIA in de categorie Hiphop/R&B wint, waagt zich aan een politiek dankwoord. "Leve Oekraïne, en natuurlijk is Molenbeek wel België", een sneer naar de uitspraak hierover van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. En in één moeite eert Tourist LeMC ook nog muzikanten Arno en Henny Vrienten van Doe Maar, die allebei afgelopen week zijn overleden.

Videospeler inladen...

2) Pakkend eerbetoon aan recent overleden Arno

Voor de vorige week overleden rockzanger Arno Hintjens volgt een sober maar tegelijk erg pakkend eerbetoon. Het is een compilatie van beelden uit zijn videoclip "Oostende bonsoir" en klank uit zijn laatste interviews met Studio Brussel en Radio 1. 

We horen Arno vertellen over zijn liefde voor muziek, hoe hij heeft afgezien van zijn ziekte (pancreaskanker, red.) en dat je het leven altijd van de positieve kant moet blijven zien. "En braaf zijn, hè", besluit de eeuwige rebel. Met een lange staande ovatie in Paleis 12 tot gevolg.

Videospeler inladen...

3) Jarig op dezelfde dag als Angèle? Dan win je een concertticket

Zangeres Angèle is net aan haar nieuwe tournee "95" begonnen in Frankrijk. Later dit jaar treedt ze ook in ons land op, in Vorst Nationaal en het Sportpaleis. En daarvoor geeft ze tickets weg aan een gelukkige aanwezige op de MIA's. En wel de persoon die jarig is op 3 december, de verjaardag van Angèle. Het enthousiasme in de zaal is wel héél groot. "Maar we gaan dat wel even controleren op jullie identiteitskaart hoor", aldus presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis.

Videospeler inladen...

4) Koninklijk applaus, onder leiding van prinses Delphine

Koninklijk bezoek op de MIA's, met prinses Delphine die de prijs voor "Hit van het jaar 2021" mag uitreiken aan Angèle, voor haar duet "Fever" met Dua Lipa. Voor de prinses die prijs uitreikt, neemt ze het moment ter harte om de hele zaal om een staande ovatie te vragen voor alle artiesten en de muzieksector, en dat op de iconische tonen van "We will rock you" van Queen. Een op zijn minst opmerkelijk moment.

Videospeler inladen...

5) Metejoor wordt verrast door Turkse jeugdvriend

Elke artiest die in de prijzen valt, is natuurlijk verrast. Maar soms doet de organisatie van de MIA's er nog een schepje bovenop met een extra verrassing. Zo krijgt Metejoor bij zijn tweede MIA van de avond een videoboodschap van een oude vriend uit de Turkse stad Antalya. En daar moet Metejoor toch even een traan van wegpinken.

Videospeler inladen...

6) Prijzen al dansend uitreiken: het kan

Niet enkel artiesten proberen op te vallen tijdens de MIA's, ook de bekende gezichten die de awards uitreiken proberen "hun" moment te pakken. Youtubester Average Rob kondigt de genomineerden in de categorie "Dance" dan ook al dansend aan.

Videospeler inladen...

7) "Brussels calling": vleugje Songfestival op de MIA's

Mogen als duo een prijs uitreiken: Jérémie Makiese, de kandidaat die over 2 weken voor ons land meedoet aan het Songfestival, en Sandra Kim, tot op heden nog altijd de enige die voor België het Songfestival kon winnen, in 1986. Met verwijzingen naar "Douze points" en "Brussels calling" wordt hun presentatie een dikke knipoog naar de Europese liedjeswedstrijd.

Videospeler inladen...

8) Vijf redenen waarom Soulsister de Lifetime Achievement Award wint

Soulsister wint deze keer de carrièreprijs op de MIA's. Jan Leyers en Paul Michiels krijgen die prijs uit handen van premier Alexander De Croo. Maar waarom eigenlijk? Volgens de organisatie van de MIA's, en enkele goede vrienden van Leyers en Michiels zijn daar vijf duidelijke redenen voor.

Videospeler inladen...

Meest gelezen