Peking kondigt strengere covidmaatregelen aan, meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in Shanghai 

Peking zal de maatregelen tegen COVID-19 verstrengen en nieuwe tests verplichten. Dat heeft de Chinese overheid aangekondigd. De beslissing valt op de eerste dag van het verlengde weekend voor de Dag van de Arbeid. Chinezen reizen dan normaal door het hele land. Dit jaar moeten velen thuisblijven door de ergste opstoot aan besmettingen sinds begin 2020.

Peking kondigde vandaag aan dat de toegang tot publieke ruimten nog meer beperkt zal worden. Vanaf 5 mei zal een negatieve test nodig zijn, afgenomen in de week ervoor, om publieke plaatsen binnen te komen en om met het openbaar vervoer te mogen reizen.

Voor activiteiten, zoals sportevenementen en groepsreizen, moeten deelnemers ook een negatieve test voorleggen, uitgevoerd in de 48 uur voor het evenement, plus een bewijs dat ze volledig gevaccineerd zijn.

China verstrengde zijn zerocovidbeleid voor de omikronvariant. Het opduiken van de eerste besmettingen leidde tot grootschalige testen en lockdowns. Door de strikte maatregelen vertraagde de economie van het land en groeide het ongenoegen bij de bevolking.

Vanaf dinsdag zullen de coronatests wel gratis zijn, meldden de staatsmedia. China registreerde meer dan 10.700 nieuwe positieve gevallen over het hele land, maar die komen bijna allemaal uit Shanghai. In de miljoenenstad in het oosten van het land - die al bijna een maand in lockdown is - zijn de voorbije 24 uur meer dan 10.100 nieuwe gevallen opgetekend.

Inwoner van Peking: "Misschien is het gedrag van de mensen niet zo strikt als twee jaar geleden, en dat is een probleem voor de preventie van de epidemie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen