Tanker met Russische diesel voor anker, havenarbeiders in Amsterdam weigeren lading te lossen

De tanker Sunny Liger ligt voor anker voor de kust van IJmuiden. Het schip is geladen met Russische diesel, maar kan de haven van Amsterdam niet binnen: havenarbeiders weigeren het schip te lossen. Het schip vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, en valt dus niet onder de Europese sancties tegen Russische schepen. 

Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra kan de regering juridisch gezien niet voorkomen dat de Sunny Liger naar Nederland komt. Het schip is namelijk geregistreerd op de Marshall Eilanden en het heeft nooit onder Russische vlag gevaren. 

Hoekstra wil wel met de haven bekijken "of er een mouw aan te passen is" zodat het schip niet kan aanmeren. De oproep van de vakbond FNV aan het havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren, noemt Hoekstra "hartstikke goed".

De Oekraïense ambassade in Nederland roept de regering op om het "onmiddellijke vertrek" te eisen van de Sunny Liger. "Nederland, wiens steun Oekraïne zeer op prijs stelt, mag geen veilige haven worden voor vuile Russische olieplannen", luidt het.

Eerder heeft het schip ook niet kunnen aanmeren in Zweden.

 

Meest gelezen