Radio 2

Mensen in armoede aan het woord tijdens theatervoorstelling "170.000" in Leopoldsburg

Armoedevereniging Ons Centrum voert vanavond een nieuwe voorstelling op in het cultureel centrum van Leopoldsburg. Opvallend: tijdens de voorstelling komen mensen in armoede zelf aan het woord. Het is al de vijfde productie van de vzw, die zich inzet om mensen in armoede te versterken en maatschappelijke thema's op de politieke agenda te plaatsen.

"Ons Centrum vzw is een vereniging waarin we het woord nemen", legt opbouwwerker Elien Aerts uit. "We organiseren ontmoetingen voor mensen die er nood aan hebben en vaak gaat het tijdens die ontmoetingen over de wachtlijsten voor woningen en huisjesmelkerij. Over dat thema hebben we nu iets leuks proberen maken."

We zijn eigenlijk artistieke klokkenluiders

Mildrid Desmit

Mildrid Desmit en Clementine Somville zijn twee van de actrices in het stuk. "170.000, de titel van de voorstelling, staat voor het aantal mensen dat op de wachtlijst staat voor een huis", verklaart Mildrid. "We proberen mensen er op aan aangename manier attent op te maken. We zijn eigenlijk artistieke klokkenluiders", lacht ze. 

Mildrid staat zelf niet op een wachtlijst, Clementine wel. "Ik wacht al 17 jaar op een huis. Het is niet makkelijk. Ik heb weinig inkomen en moet rondkomen met 80 euro per week voor mij en mijn zoon."

Lees verder onder de foto.

HANS PUT

Menselijke worstelingen

Om tot de voorstelling te komen heeft Ingrid Dullens, die het stuk regisseert, de acteurs eerst laten improviseren en van daaruit is ze op zoek gegaan naar de verhalen. "Ik ben vertrokken van een lege vloer en vanuit de improvisaties is de voorstelling ontstaan." 

Dullens licht alvast een tipje van de sluier: "Het wordt onstuimig", lacht ze. "Veerle moet haar woning verlaten en Miranda werkt op de huisdienst. De twee werelden lijken ver uit elkaar te staan, maar raken met elkaar vervlochten.  Ze worstelen met hetzelfde."

Meest gelezen