The Judds met Naomi rechts.

Amerikaanse countrylegende Naomi Judd (76) overleden, bekend van meezingklassieker "Why not me"

De Amerikaanse countryzangeres Naomi Judd (76) is overleden. Haar dochters, zangeres Wynonna en Hollywoodactrice Ashley, maakten haar overlijden bekend. "We zijn gebroken. We hebben onze moeder verloren als gevolg van geestelijke gezondheidsproblemen", klinkt het. 

Naomi Judd vormde eind jaren 70 met dochter Wynonna het countryduo The Judds. Ze brachten zes studioplaten uit en scoorden verscheidene hits. The Judds wonnen vijf Grammy Awards, stonden 14 keer op de eerste plaats in de hitlijsten en verkochten 20 miljoen albums.

Hun bekendste nummer is wellicht "Why not me", een internationale countryklassieker uit 1989. Het nummer gaat over een man die werkelijk overal aanklopt om de liefde te vinden, behalve bij The Judds.  

De familie laat weten dat Judd leed onder mentale gezondheidsproblemen. In 2016 maakte Naomi inderdaad bekend dat ze worstelde met ernstige depressies en angsten sinds zij en haar dochter waren gestopt met toeren (in 2011). "Ik verliet mijn huis gedurende drie weken niet en bleef in mijn pyjama zitten", vertelde ze in de show "Good morning America". Datzelfde jaar schreef ze een boek over haar demonen, maar ook over hoop.  

The Judds hadden onlangs nog aangekondigd in de herfst toch weer een reeks optredens te plannen. Net vandaag zouden The Judds opgenomen worden in de Country Music Hall of Fame. Het duo zou geëerd worden voor hun "kenmerkende harmonieën, krachtige leadzang en akoestische begeleidingen met elementen van folk en blues".

Naomi (m) met haar dochters. Ashley Judd (l) stapte in 2018 naar de rechtbank om producent Harvey Weinstein aan  te klagen.

Meest gelezen