70ste editie van Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt: "Altijd ambiance"

In Pelt is het jaarlijkse Europese Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) een succes gebleken. Zo'n 50 kinder- en jongerenkoren uit heel Europa gaven er het beste van zichzelf tijdens juryconcerten en straatparades in Pelt. Het was de eerste fysieke editie sinds de start van corona.

Tijdens het weekend komen ongeveer 1.500 kinderen en jongeren uit Europa samen in Pelt om op te treden met hun koor. De helft van de deelnemers is van Vlaanderen, de andere helft komt van over heel Europa. Elk koor speelt een concert en een internationale jury beslist welke score ze behalen. Het is dit jaar de 70ste editie van het festival. 

Kinderkoor "De Piccolo's" behaalde een erg hoge score, tussen de 80 en 89 procent en daar is koorpianist Martijn van Den Dungen erg tevreden mee: "Ons juryconcert is heel goed gelopen, al is het altijd heel spannend. Alles zat vandaag juist, en dan is het heel leuk natuurlijk."

Zaterdag trokken de koren door de straten van Pelt tijdens de parade: "Ik kom hier al van toen ik klein was en het is de hele dag door ambiance. Het is uniek in Europa, de sfeer alleen al is een rede om elk jaar opnieuw mee te doen", aldus Martijn. 

Het kan onze cultuur alleen maar verrijken

Leon Houben, Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Ook voorzitter Rutger Nuyts kijkt positief naar het weekend: "Iedereen keek ontzettend uit naar deze fysieke editie. Afgelopen 2 jaar was het online, maar dat is niet hetzelfde. De ontmoetingen met elkaar zorgen voor een grote lach bij iedereen. Het is een kleinere editie dit jaar, waarschijnlijk door de pandemie. Maar ik geloof dat we volgend jaar weer met meer dan 4.000 jongeren staan." 

Webeunited project

Een van de projecten doorheen het weekend en het festival is het Webeunited. Daarbij nodigt de organisatie enkele muzikanten en componisten uit van de Balkanlanden. Zo kwamen er dit weekend koren uit Albanië en Kosovo over de vloer om hun muziek te tonen. Een bekende Kosovaarse componist, Memli Kelmendi, gaf er ook een workshop aan Europese koren. "Het feit dat hij een ander muziekgenre brengt, kan dat onze cultuur alleen maar verrijken. Dat is ook een van de belangrijkste doelstellingen van het EMJ", zegt Leon Houben van de organisatie. 

Meest gelezen