Kristof Calvo geen kandidaat-voorzitter bij Groen, Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji willen covoorzitters worden 

Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout en kabinetsmedewerker Nadia Naji zijn als eersten kandidaat om covoorzitters te worden van Groen. Het duo stelt zich zelf voor als "fris, authentiek en complementair" en is als eerste kandidaat om Meyrem Almaci op te volgen aan het hoofd van Groen. Partijkopstuk Kristof Calvo laat dan weer weten geen kandidaat te zijn. Morgen vervalt de deadline voor het indienen van kandidaturen.

Het wordt gaandeweg duidelijk wie al dan niet kandidaat is om Meyrem Almaci op te volgen als voorzitter van Groen: Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji lieten vanochtend  weten dat ze samen kandidaat zijn, terwijl Kristof Calvo dan weer laat weten dat hij géén kandidaat is. 

"Het is tijd voor vernieuwing aan de top bij Groen", lieten Vaneeckhout en Naji vanochtend weten in een persmededeling. "We volgen het succesvolle model van Die Grünen in Duitsland en Ecolo in ons land: twee covoorzitters, die samen het leiderschap van de groene partij in handen nemen." 

Calvo

Huidig partijvoorzitter Meyrem Almaci kondigde in maart aan dat ze vroegtijdig zou stoppen als partijvoorzitter. Na de regionale en federale verkiezingen van 2019 had ze wat glans verloren. 

Ze kreeg kritiek voor de manier waarop ze Kristof Calvo aan de kant had geschoven voor een ministerpost en onlangs moest Groen de kernuitstap in 2025 opgeven.

Diezelfde Calvo laat op zijn beurt weten dat hij geen kandidaat is. Op sociale media schrijft hij dat hij het afgelopen weekend de knoop heeft doorgehakt om af te zien van zijn kandidaatstelling, "ondanks de aanmoedigingen en twijfel de afgelopen dagen, is dat de beste beslissing". 

"Niet elke mogelijkheid is een kans", luidt het. Calvo laat weten graag Kamerlid te zijn en dat ook te willen blijven:

Sinds de aankondiging van Almaci was het gissen wie zich geroepen zou voelen om Almaci op te volgen. De afgelopen dagen haakten zowel Vlaams fractieleider Björn Rzoska, Kamerfractieleider Wouter De Vriendt als politiek directeur Bogdan Vanden Berghe af.

Professor Devos verrast

Politicoloog Carl Devos (UGent) zegt in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" toch wel verrast te zijn door het afhaken van Calvo als kandidaat-voorzitter. 

Dat zovele kopstukken geen kandidaat zijn, wijst volgens de professor op een grote verdeeldheid binnen de partij en het feit dat er geen consensus-figuur kan worden gevonden binnen de verschillende fracties binnen Groen.

Covoorzitters

Een dag voor de deadline van het indienen van de kandidaturen stellen Vaneeckhout en Naji zich kandidaat. Vaneeckhout komt uit Anzegem, in West-Vlaanderen, en was van 2014 tot 2019 al ondervoorzitter van de partij. Vandaag is hij Vlaams Parlementslid. 

Nadia Naji komt uit Molenbeek en is adviseur van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt. Ze is ook co-voorzitter van Groen Molenbeek.

"We kiezen bewust voor dat covoorzitterschap. Twee sterke, complementaire profielen die tonen dat groene waarden en een progressief wereldbeeld gedeeld worden van Anzegem tot Molenbeek", klinkt het in een persmededeling.

Beiden stellen in "De ochtend" op Radio 1 dat de partij nood heeft aan een tweede adem. "We moeten vaststellen dat we als partij niet helemaal in topvorm zijn. We hebben meer mandatarissen dan ooit, we zitten in regeringen, we hebben fantastische ministers. En toch slagen we er niet in om dat enthousiasme over te brengen op mensen. Ik denk dat we ons zelfvertrouwen en onze felheid moeten terugvinden en met trots voor ons programma staan."

Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji: een dubbelportret

Videospeler inladen...

Beluister hier het hele gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen