Jonas Roosens

Nu ook officieel: geen fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek

De kogel is nu helemaal door de kerk: de fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek gaat niet door, dat bevestigt Mechels titelvoerend burgemeester en Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). 

"Er komt geen fusie met Boortmeerbeek. Jammer want de inwoners van beide gemeenten hadden er wel bij kunnen varen", klinkt het in een tweet van Somers. "Als fusiegesprekken de inwoners verdelen en het bestuur geen draagvlak vindt, blijven we gewoon goede buren."

Op dinsdag 19 april kondigden de twee besturen aan dat ze de intentie hadden om in 2025 te fuseren, en als een stad verder te gaan. Boortmeerbeek zou, samen met Muizen, een district vormen.  Maar de fusieplannen zorgden meteen voor erg veel opschudding. Zeker in de Vlaams-Brabantse gemeente was er veel weerstand bij de inwoners. Zij zagen het niet zitten om te fuseren met een stad, laat staan met een uit een andere provincie. 

Ook bij de oppositie in Mechelen en Boortmeerbeek was er veel protest. Al snel werd voor de initiatiefnemers duidelijk dat een fusie een moeilijk verhaal zou worden. Nu trekken beide gemeenten er dus officieel de stekker uit.

Meest gelezen