Radio 2

Tervuren plant meiboom: “Veel eerder dan Meyboomplanting in Brussel en Leuven”

Op het kerkplein van Tervuren is een meiboom geplant. Een eeuwenoude traditie die enkele jaren geleden opnieuw werd opgepikt. Ook Leuven en Brussel organiseren elk jaar begin augustus een Meyboomplanting.

“We komen met veel plezier deelnemen aan de meiboomplanting”, zegt Erwin Verbeken, ondervoorzitter van De Mannen van 79 in Leuven. “Het is mooi dat de traditie ook in Tervuren opnieuw werd opgenomen. Het is dan wel op 1 mei, en niet op 9 augustus, maar het brengt mensen samen en het is een gelegenheid om te feesten.”

Echte Meyboom

“De Meyboomplanting bestaat als sinds de middeleeuwen in Brussel”, vertelt Verbeken. “Maar in 1974 heeft Leuven de Meyboom gekaapt en sindsdien staat de enige echte in Leuven.” Sindsdien heerst er een grote rivaliteit tussen beide steden, “maar hier in Tervuren moeten ze geen schrik hebben, we gaan hun boom niet komen stelen.”

Radio 2

“De planting hier in Tervuren staat los van die in Leuven en Brussel”, zegt Jan Brusten, voorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius, die de Meyboom in Brussel plant. “We gaan dit jaar in Brussel voor de 714de keer de enige echte Meyboom planten.”

Neutraal terrein

“De eerste schriftelijke vermelding van een meiboomplanting in Tervuren is in 1457”, zegt Frank Ruttens, hoofdman van De Meiboomgilde, een samenwerkingsverband van de Heemkundige Kring en de Parochie Sint-Jan Evangelist. “Maar waarschijnlijk zijn er daarvoor ook al plantingen geweest. 

We hebben Brussel en Leuven uitgenodigd omdat we historisch gezien verbonden waren met elkaar. Het waren hertogelijke steden en kwamen vaak naar hier om schutterswedstrijden te houden, omdat Tervuren als neutraal terrein werd aanschouwd.”

Ook vandaag werd er een symbolische strijd gestreden. De scouts van Leuven en de KSA van Brussel namen het tegen elkaar op in een wedstrijd touwtrekken. De scouts van Leuven trokken uiteindelijk aan het langste eind.

Meest gelezen