Videospeler inladen...

Oud-kolonel Roger Housen: "Geen enkele partij heeft reden om oorlog nu te stoppen"

Rusland en Oekraïne zullen zich de komende tijd voorbereiden op een langere strijd in Oekraïne. Dat zegt oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen in "De zevende dag". "We zullen langs beide zijden een wedloop tegen de tijd zien om zoveel mogelijk extra middelen - zeker in de Donbas - aanwezig te krijgen." 

Er wordt al even bang uitgekeken naar 9 mei, de dag waarop Rusland de overwinning op nazi-Duitsland herdenkt en viert. De Russische president Vladimir Poetin zou tegen die dag een trofee willen binnenslepen, maar dat lijkt alsmaar moeilijker, zegt oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen. "Ik denk dat de Russen nu nog niet klaar zijn om de Donbas volledig te veroveren of hun grondgebied gevoelig uit te breiden."

Het grote probleem van de Russen is momenteel hun hoeveelheid troepen, zegt Housen. "Rusland heeft twee maanden geleden de actuele lichting dienstplichtigen opgeroepen. Die worden nu getraind zodat ze tegen de zomer klaar zijn om in te zetten. Er zijn ook reservisten opgeroepen, maar die moeten ook training krijgen en hun materiaal moet uit de depots gehaald worden. Dat duurt een aantal weken."

9 mei zal een mijlpaal zijn in de escalatie naar de volgende fase

Oud-kolonel Roger Housen

Daarom wordt nu gezegd dat Poetin een algemene mobilisatie zou afkondigen op 9 mei. Ook volgens Housen lijkt dat een realistischer scenario. "9 mei zal een tussenstap, maar ook een mijlpaal zijn in de escalatie naar de volgende fase die zich waarschijnlijk in de zomer zal afspelen." Bijgevolg zal de slag om de Donbas niet zo beslissend zijn als verwacht, zegt Housen. "Die slag zal eerder de voorwaarde creëren voor de volgende fase: een grote militaire clash in de zomer, binnen een maand of twee."

Bekijk hier het gesprek met oud-kolonel Roger Housen in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Er is volgens de voormalige kolonel voor geen enkele betrokken partij een dwingende reden om de strijd te staken. "Oekraïne heeft nog steeds een groot deel van het grondgebied en ze hebben successen geboekt de voorbije weken. Dus ik denk dat Oekraïne verder wil gaan. De Russen hebben nog geen enkele doelstelling kunnen verwezenlijken tot nu toe, dus een overwinning is echt noodzakelijk voor hen."

Het Kremlin wil het Westen ook niet te veel provoceren

Oud-kolonel Roger Housen

Niet alleen de duur, maar ook de intensiteit van de oorlog lijkt in een versnelling te zitten. Het Westen geraakt meer en meer betrokken bij de oorlog, wat deze week tot harde reacties leidde vanuit Rusland. "Dat moeten we zien als een soort retoriek ter afschrikking van het Westen. In de zin van: "Pas op met wat u doet, want als u verdergaat met wapenlevering, kan er wat gebeuren.""

Toch benadrukte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gisteren nog dat Rusland momenteel niet in oorlog is met de NAVO. "Het Kremlin wil het Westen ook niet te veel provoceren", zegt Housen." Ze geven een beetje gas, maar trekken ook de handrem op, want het risico is evenwel dat dit soort uitspraken juist tot escalatie zullen leiden."

Meest gelezen