Limburgse vrouwen maken kinderboekjes met Oekraïense illustratoren: "Even ontsnappen aan gruwel van de oorlog"

Een Limburgse auteur uit Herk-de-Stad, Emily Puck, ondersteunt samen met Özlem Uyar en Hilde Lieten Oekraïense illustratoren. Sommigen zijn samen met hun kinderen gevlucht en leven in Polen of Duitsland, anderen zijn nog in Oekraïne. Met de opbrengst van ieder boek wordt telkens weer een nieuw project met een andere illustrator opgestart. Het is de bedoeling om op die manier zoveel mogelijk illustratoren financieel en mentaal te ondersteunen. 

Emily Puck, auteur uit Herk-de-Stad, las op Facebook een hulpkreet van Viktoria Soltis-Doan, een illustrator uit Oekraïne. Die laatste voelde dat de situatie in haar land onhoudbaar werd en dat ze zou moeten vluchten. De Limburgse startte met haar een boekenproject op om gevluchte Oekraïense illustratoren te ondersteunen. Emily schreef het verhaal, "Dank je wel!", Viktoria maakte de tekeningen. De eerste illustratie voor het boekje tekende Viktoria zelfs op de trein tijdens haar vlucht uit Oekraïne. 

Zoveel mogelijk illustratoren bij het project betrekken

Emily en Viktoria wilden ook een helpende hand uitsteken naar andere Oekraïense illustratoren. Met de opbrengst van de verkoop van het eerste boek zijn twee nieuwe boekenprojecten opgestart, met  andere auteurs en andere Oekraïense illustratoren. Özlem Uyar maakte "Kaan en Balou op dino-avontuur" met Olena Cherkun. Hilde Lieten schreef "Nixon", Olya Paskhalova maakte de illustraties. Het project kreeg de naam "Children's Books For U(kraine)". De auteurs werken gratis. De illustratoren die meedoen worden wel betaald. "Zo kunnen ze opnieuw doen wat ze graag doen, tekenen, en kunnen ze eventjes ontsnappen aan de gruwel van de oorlog in hun land", vertelt Özlem, één van de auteurs, aan Radio 2.

Ook het Natuurhulpcentrum helpt mee

Intussen is alweer een vierde boekenproject opgestart. Sil Janssen, voorzitter van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen, schrijft het verhaal. De illustraties neemt Viktora Franko uit Oekraïne voor haar rekening. Het verhaal van Sil gaat over Tsar en Jamil, de twee leeuwenbroers die uit Oekraïne zijn gered en nu in het Natuurhulpcentrum verblijven. 

Wie een boek wil bestellen, kan terecht op de facebookpagina Children's Books For U. De volledige opbrengst gaat naar OekraÏense illustratoren.

Meest gelezen