Bogdan Vanden Berghe blijft politiek directeur bij Groen.

Wie volgt Meyrem Almaci op bij Groen? De ene na de andere potentiële kandidaat haakt af

Na Vlaams fractieleider Björn Rzoska eerder deze week hebben gisteren Kamerfractieleider Wouter De Vriendt en politiek directeur Bogdan Vanden Berghe bekendgemaakt dat ze geen kandidaat zijn om Meyrem Almaci op te volgen als partijvoorzitter van Groen. De tijd begint te dringen, want morgen (3 mei) moeten de kandidaturen binnen zijn. Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout is samen met Nadia Jaji wel kandidaat. Bij Kamerlid Kristof Calvo staat nog een vraagteken.

De race naar het voorzitterschap van Groen heeft momenteel veel weg van een afvallingsrace. Gisteren hebben zowel Kamerfractieleider Wouter De Vriendt als politiek directeur Bogdan Vanden Berghe laten weten dat ze geen kandidaat zijn.

Er ligt nog veel werk op de plank achter de schermen en dat wil ik verderzetten

Politiek directeur Bogdan Vanden Berghe (Groen)

"Het klopt dat vanuit verschillende hoeken van de partij aan mijn mouw is getrokken om me als bruggenbouwer kandidaat te stellen voor het voorzitterschap", zegt Bogdan Vanden Berghe aan het persagentschap Belga. "Ik beschouw dat als een compliment voor  het werk van de afgelopen jaren. En omdat ik grote verantwoordelijkheid voel voor de partij heb ik het ook sterk overwogen." 

Volgens Vanden Berghe is zijn werk als politiek directeur "nog niet af. "Er ligt nog veel werk op de plank achter de schermen en dat wil ik verderzetten". 

Ik hou ervan om de dingen af te maken waaraan ik begonnen ben

Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen)

Eerder liet ook Wouter De Vriendt weten geen kandidaat te zijn. "Dat is een positieve keuze", zegt hij aan Belga. "De steun en de aanmoedigingen heb ik erg gewaardeerd, daarom heb ik het ook overwogen." 

"Maar ik ben nog maar recent fractieleider van Ecolo-Groen in de Kamer en ik werk enorm graag samen met ons team van parlementsleden en onze ministers. Ik hou ervan om de dingen af te maken waaraan ik begonnen ben."

Ik denk erover na

Kamerlid Kristof Calvo (Groen)

Vorige vrijdag liet ook Vlaams fractieleider Björn Rzoska weten geen kandidaat te zijn. In 2019 was hij wél kandidaat, maar toen verloor hij het pleit van Meyrem Almaci.

Het is nu uitkijken wie wél in de voorzittersrace stapt. Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout waagt alvast zijn kans, samen met Nadia Naji.

Ook Kamerlid Kristof Calvo wordt genoemd als mogelijke kandidaat. Hij laat verstaan dat hij nog geen beslissing heeft genomen. "Ik denk erover na", aldus Calvo. Hij reageert wel op de beslissing van Wouter De Vriendt: "Als lid van de Kamerfractie ben ik blij dat Wouter op post blijft. Als lid van Groen vind ik het wel spijtig nieuws want Wouter zou zeker een ijzersterke kandidaat zijn geweest."

Morgen moeten de kandidaturen voor het voorzitterschap binnen zijn, en woensdag wordt bekendgemaakt wie kandidaat is. Op 11 juni weten we wie het heeft gehaald.

Meest gelezen