Droogte bezorgt Limburgse boeren kopzorgen: “Wortelen, cichorei, erwten en bonen hebben nu water nodig”

De aanhoudende droogte bezorgt heel wat boeren kopzorgen. Het is volop zaaitijd, maar in bepaalde streken van Limburg is nog geen druppel water gevallen. Door de droogte kan het zaad niet of onvoldoende kiemen en dreigt de oogst te mislukken. Groenten als erwten, bonen en wortelen kunnen niet gezaaid worden in de droge ondergrond.

“Het probleem is dat de gronden te droog zijn, en moeilijk bewerkbaar”, vertelt Marlutje Jackers van landbouwbedrijf RJP-bvba uit Herstappe. "Als we zouden willen zaaien, hebben groenten voldoende vocht nodig om te kunnen kiemen en door te groeien, en dat vocht is er nu niet. Dat houdt ons tegen om bijvoorbeeld wortelen, cichorei, erwten en bonen te zaaien.”

Het zijn dus vooral de gewassen met de kleine zaadjes die het moeilijk hebben. Ook de fabrieken waar de groenten aan geleverd worden, merken dat de teelt moeilijk gaat: "De fabrieken zaaien bijvoorbeeld elke week 100 hectare, ze tellen dan het aantal groeidagen uit en dan weten ze over een zestal weken welke groenten ze hebben. Doordat wij dat niet kunnen zaaien, hebben ze over een zestal weken de opbrengst van hun groenten niet en kunnen ze niet verwerkt worden. Het is dus een kettingreactie."

Zwaardere grond kan nog iets meer water ophouden en heeft nog wat reserve, maar bij lichtere, zanderige grond is de toestand dramatisch

Marlutje Jackers

Het vochtprobleem is vooral streekgebonden legt Jackers uit: "Er zijn vorige week streken die al water gehad hebben en er zijn gebieden waar nog geen druppel water gevallen is. Zwaardere grond kan nog iets meer water ophouden en heeft nog wat reserve, maar bij lichtere, zanderige grond is de toestand dramatisch. En als je dan niet gaat beregenen, komt er niks meer van het groeiseizoen. Hier in Herstappe, de regio Tongeren, zitten we met een leemgrond en daar valt het nog een beetje mee. Wij hebben nu wel geen beregeningsmachine omdat we met onze percelen verspreid zitten. Dus we gaan niet zaaien. Het heeft geen enkele zin omdat het zaad niet goed zal kiemen en doorgroeien", besluit Jackers.

Meest gelezen