Turkse bakker uit Beringen bakt hele nacht zoetigheid voor het Suikerfeest: “Toch nog genoeg energie om zelf te feesten”

Bij bakkerij Yilmaz in Beringen hebben 5 broers de hele nacht zoete koekjes gebakken. Vandaag wordt het Suikerfeest, het einde van de Ramadan, gevierd. Bij het einde van de vasten hoort traditioneel veel zoets. Het was vanmorgen dan ook erg druk. Maar vanmiddag was de bakkerij dicht. Dan gaan de broers Yilmaz zelf feesten. 

“Vroeger toen we klein waren, kregen we op het einde van de Ramadan suiker cadeau”, vertelt Abdul Yilmaz. "Maar tegenwoordig krijgen kinderen een zakcent toegestopt. Samen met familie en vrienden drinken we thee en eten we baklava, een koekje met noten in filodeeg overgoten met suikerstroop. Iedereen gaat bij familie op bezoek om elkaar Eid Mubarak, vertaald een gezegend feest, te wensen."

Profeet Mohammed zorgde ervoor dat hij op het Suikerfeest nieuwe kleren aandeed en dat hij proper voor de dag kwam. Dat doen wij ook

Klant in de bakkerij

De klanten die bij de bakker hun bestelling komen halen, zien er allemaal feestelijk uit. Haren in de plooi, een vers gestreken hemd en een vest… “en mijn auto is zelfs gewassen”, lacht één van de klanten. “Profeet Mohammed zorgde ervoor dat hij op het Suikerfeest nieuwe kleren aandeed en dat hij proper voor de dag kwam. Dat proberen wij nu ook te doen”, besluit hij.

Drie dagen feest

Na een maand niet eten, drinken of roken tussen zonsopgang en zonsondergang, wordt het einde van de vasten gevierd met 3 dagen feest. Nadat ze in de ochtend naar de moskee geweest zijn voor een gebed, bezoeken de moslims op de eerste dag hun overleden familieleden. De volgende twee dagen gaan ze bij elkaar op bezoek en eten ze vooral zoete hapjes.   

Videospeler inladen...

Meest gelezen