Olivier Matthys

Koningspaar ontvangen door Griekse president en premier, "ze zijn blij dat staatsbezoeken opnieuw kunnen doorgaan"

Koning Filip en koningin Mathilde zijn op de eerste dag van hun staatsbezoek aan Griekenland ontvangen door de Griekse president Katerina Sakellaropoulou en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. De bedoeling van het driedaagse staatsbezoek is om de hechte banden tussen beide landen te versterken. "De koning en de koningin zijn blij dat staatsbezoeken opnieuw kunnen doorgaan", meldt Pascale Mertens vanuit Griekenland.

Bij de ontmoeting met de Griekse president en haar partner vond ook een decoratieceremonie plaats. De koning en koningin ontvingen de onderscheiding van de Orde van de Verlosser. De graden van die orde worden toegekend aan vooraanstaande Griekse burgers die de belangen van Griekenland hebben verdedigd in oorlogstijd of die zeer uitzonderlijke sociale diensten hebben verleend in Griekenland of in het buitenland. De Orde van de Verlosser wordt ook verleend aan vooraanstaande persoonlijkheden die geen Grieks staatsburger zijn.

"Koning Filip en koningin Mathilde zijn blij dat ze opnieuw op staatsbezoek kunnen gaan", zegt Pascale Mertens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De Griekse president werd door onze vorsten gedecoreerd met het Grootlint in de Leopoldsorde, de hoogste Belgische decoratie. Die wordt enkel verleend aan buitenlandse staatshoofden of de hoogste autoriteiten. De partner van de president, Pavlos Kotsonis, kreeg het Grootkruis in de Kroonorde toegekend, de op één na hoogste Belgische decoratie. Na de decoratieceremonie namen beide koppels nog de tijd voor een privé-ontmoeting.

De vorsten werden vervolgens ontvangen door de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, en zijn echtgenote. Na een tête-à-tête volgde een meer uitgebreide ontmoeting, zonder de aanwezigheid van de koningin en de echtgenote van de Griekse premier, maar met de voltallige Belgische ministeriële delegatie.

"Op de Akropolis zagen 2.500 jaar geleden onze democratische ideeën het levenslicht"

De koningin bracht ondertussen een bezoek aan "The Smile of the Child", een van de grootste Griekse ngo's die in het hele land actief is op het gebied van zorg en bescherming voor kinderen. "The Smile of the Child" werkt ook nauw samen met Child Focus in België en is actief betrokken bij de bescherming van kinderen van vluchtelingen in Griekenland. De koningin ontmoette maandag enkele kinderen en kreeg van hen een tekening overhandigd.

De koning werd maandagnamiddag nog ontvangen door de burgemeester van Athene, Kostas Bakoyannis, die een korte uiteenzetting gaf over de uitdagingen waarmee de Griekse hoofdstad geconfronteerd wordt. Ook in het stadhuis vond een decoratieceremonie plaats, en ontving koning Filip een gouden medaille van de stad Athene.

Tijdens zijn toespraak op het staatsdiner vanavond in Athene heeft koning Filip de waarden van de oude Grieken essentieel genoemd voor de wereld van vandaag. De koning heeft een passie voor de Griekse oudheid en filosofen, en hekelde dat de democratische waarden vandaag geweld worden aangedaan en terrein verliezen.

"We bevinden ons hier niet ver van de Akropolis en dat raakt de koningin en mezelf", aldus koning Filip. "Op die plek zagen 2.500 jaar geleden onze democratische ideeën het levenslicht en onderwezen mannen zoals Pericles de Atheners de kracht en de hoop die ze konden halen uit hun democratie en uit een leven dat in het teken van die principes staat."

"De oude Grieken, uw voorouders, hebben ons zoveel dingen geleerd die eens te meer essentieel blijven voor de wereld van vandaag. Dat rechtvaardigheid de belangrijkste persoonlijke en politieke waarde blijft. Dat de wereld die we opbouwen op mensenmaat moet blijven. Dat de mens de 'maat van alle dingen' moet zijn, zoals Protagoras het zei. Dat we in een wereld waarin emoties almachtig en soms de oorzaak van geweld zijn een onwrikbaar vertrouwen in de rede dienen te houden, zoals ook de grondleggers van de Europese filosofie -Plato en Aristoteles - het net in tijden van politieke crisis hebben gedaan."

Olivier Matthys

Eerste staatsbezoek sinds uitbreken coronapandemie

Het staatsbezoek aan Griekenland is het eerste officiële staatsbezoek sinds het uitbreken van de coronapandemie. 

Het koningspaar wordt vergezeld door vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter, Vlaams minister-president Jan Jambon, Waals minister-president Elio Di Rupo, Brussels minister-president Rudi Vervoort, minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel Pierre-Yves Jeholet en minister-president van de Duitstalige Gemeenschap Oliver Paasch. In het zog van het koningspaar en de politici reist ook een delegatie academici en bedrijfsleiders mee.

Meest gelezen