Radio 2

Bilzen start met 2 schoolklasjes voor leerlingen uit Oekraïne: "Ze leren een jaar Nederlands"

In Bilzen zijn vandaag 2 klassen in het secundair onderwijs gestart met leerlingen uit Oekraïne. In het Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN) krijgen de leerlingen vooral lessen Nederlands, al zeker tot aan de grote vakantie.

Er zitten zo’n 12 tot 15 leerlingen in elke Okanklas. Momenteel zijn het 2 klassen, maar dat kunnen er in de toekomst 3 worden, omdat er vanuit Riemst ook interesse is om 9 Oekraïense jongeren in Bilzen school te laten lopen.

“Ze zijn tussen 12 en 18 jaar en ze zijn hier om hier Nederlands te leren en cultuur op te snuiven van onze stad en het land”, zeggen Els Somers en Idalie Nelissen die de jongeren les geven. “We merken wel dat ze heel zenuwachtig zijn, maar hoe ze zich echt voelen weten we niet omdat ze geen Nederlands spreken en nauwelijks Engels”, zegt Els. “Of ze door de oorlog in hun land ook een achterstand hebben opgebouwd moet nog blijken, maar we weten wel dat ze heel erg gemotiveerd zijn.”

Radio 2

“We gaan hen zo snel mogelijk enkele basisbegrippen in het Nederlands proberen bij te brengen zodat ze toch een klein beetje hun plan kunnen trekken”, zegt ook juf Idalie. “Ze gaan nu een jaar lang Nederlands volgen en dan kijken we waar ze in het gebruikelijke onderwijs terecht kunnen.”

De Okanklassen zijn een initiatief van de stad, de Provinciale school in Munsterbilzen en het Lambertuscollege in Bilzen.

Meest gelezen