Radio 2

Bouwproject in Oud-Rekem stilgelegd nadat beenderen van oud kerkhof bloot kwamen te liggen

In Oud-Rekem, in Lanaken, is de werf van een groot bouwproject stilgelegd omdat er vroeger een kerkhof was en er beenderen bloot kwamen te liggen. Een archeoloog van het agentschap onroerend erfgoed bekijkt hoe de grafrust terug hersteld kan worden.

Een projectontwikkelaar is in Oud-Rekem appartementen en woningen aan het bouwen, het gaat om een groot bouwproject. Maar op een stuk van de site was vroeger ook het kerkhof dat verbonden was aan het psychiatrisch ziekenhuis. Dat was vroeger aan in het kasteel van Oud-Rekem gevestigd.  De aannemer mocht in die zone maar een halve meter diep graven om de graven niet te schenden. Maar ondanks die voorzorgsmaatregelen zijn toch nog resten van skeletten bloot komen te liggen, tot groot ongenoegen van de buurt.

“Een aantal van die mensen waren nog maar net onder de grond begraven, of Er zijn menselijke resten naar boven gekomen want dat kan ook”, zegt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). “ We hebben de werf stilgelegd en er gaat nu ook een archeoloog van het agentschap onroerend erfgoed  kijken om de archeologische waarde van de vondst te vast te stellen. Hij zal er bekijken wat er moet gebeuren, om de grafrust terug te herstellen.”

Meest gelezen