AFP or licensors

Mondmaskers niet meer verplicht op vluchten van Brussels Airlines

Wie een vlucht neemt met Brussels Airlines moet vanaf morgen geen mondmasker meer dragen aan boord. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij zelf. Ook het cabinepersoneel hoeft geen masker meer te dragen. "We zetten een stap richting het 'normale' reizen na de pandemie."

Wie al eens het vliegtuig neemt, heeft sinds de zomer van 2020 altijd een mondmasker bij zich. Zowel op de meeste luchthavens als op het vliegtuig zelf was het bijna altijd en overal verplicht. 

In ons land verviel de mondmaskerplicht op luchthavens begin maart, toen het Overlegcomité met alle regeringen van ons land besliste dat maskers in de regel niet langer nodig zijn. Enkel in zorginstellingen en op het openbaar vervoer moeten ze nog worden gedragen. 

Maar heel wat luchtvaartmaatschappijen hielden nog vast aan die mondmaskers. Tot nu. Brussels Airlines laat weten dat de maskers vanaf morgen niet meer verplicht zijn. Het is de maatschappij zélf die die beslissing nam. "Wij vallen niet onder de regels van het openbaar vervoer en dus kunnen we dit zélf beslissen", zegt de woordvoerster. 

Volgens Brussels Airlines waren zowel de passagiers als het personeel al langer vragende partij om het mondmasker te laten vallen. "De ervaring op de luchthaven wordt nu doorgetrokken op het vliegtuig zelf. Nu was het vrij inconsequent. Op de luchthaven moest je geen masker dragen, maar eens je aan boord kwam bij ons moest het plots wel. Dat wordt nu weggewerkt. Het is nu eenmaal aangenamer om te vliegen zonder mondmasker dan met." 

De ervaring op de luchthaven wordt nu doorgetrokken op het vliegtuig zelf

"Het vliegtuig was altijd al een plek met heel laag besmettingsgevaar dankzij de geavanceerde luchtfiltersystemen", zegt de maatschappij nog. "Nu het mondmasker wegvalt, zetten we weer een stap richting het 'normale' reizen na de pandemie."

"Als het vliegtuig voldoende wordt verlucht en die lucht wordt gefilterd, dan zal dat de kans op besmettingen verkleinen", zegt viroloog Marc Van Ranst. "We komen in een deel van de epidemie waarbij we steeds minder gevallen zullen zien in Europa en dus zullen luchtvaartmaatschappijen een voor een het mondmasker afschaffen."

Brussels Airlines wijst erop dat het mondmasker wel nog verplicht kan zijn in buitenlandse luchthavens: reizigers dienen de regels van het land van bestemming te controleren voor vertrek.

Luchtvaartmaatschappij TUI besliste eerder al dat een mondmasker niet langer verplicht is aan boord, al blijft het masker daar wel "sterk aangeraden". Dat is ook hoe de overheid het adviseert aan de maatschappijen zelf. 

Kim Daenen (Brussels Airlines): "De vraag kwam van de passagiers alsook van ons personeel"

Videospeler inladen...

Meest gelezen