Website Moorslede

Dadizele verwacht 20.000 bedevaarders: "Voor het eerst na corona mei-maand in volle glorie vieren, dat doet deugd"

Mei is traditioneel de bedevaartsmaand en ook in Dadizele is die traditie gisterenmorgen goed ingezet. Voor het eerst sinds de corona-epidemie mogen er weer grote groepen te voet naar de basiliek in Dadizele gaan. Ook voor de nieuwe pastoor Marc Vantyghem wordt het een bijzondere maand.

Het was een drukke dag gisteren voor pastoor Marc Vantyghem in Dadizele. Hij is nog maar anderhalf jaar pastoor en het is de eerste keer dat hij de bedevaart in volle glorie kan meemaken: "Na 2 coronajaren zijn we heel blij dat alles zich herpakt. Gisterenmorgen zijn we om 7 uur gestart met een eucharistieviering. Een groep was te voet uit Kortrijk vertrokken om 4.30 uur en vierde met ons mee in onze basiliek. Ieder uur was er een viering en om 16 uur kwam zelfs bisschop Lode Aerts de mis opdragen. Iedereen was heel blij dat ze opnieuw een hele dag konden samenkomen om te bidden."

20.000 bedevaarders in mei

Heel wat groepen hebben zich al aangemeld om deze maad op bedevaart naar Dadizele te gaan. "Het zijn vooral West-Vlamingen die naar hier komen, maar toch ook wat Oost-Vlamingen en Noord-Fransen. Noord-Fransen combineren dit bedevaartsoord dan soms met dat andere bedevaartsoord ... Floralux", lacht pastoor Vantyghem.

Noord-Fransen combineren Dadizele soms met dat andere bedevaartsoord ... Floralux!

Pastoor Marc Vantyghem

"Dadizele is er duidelijk klaar voor", zegt pastoor Vantyghem: "Vorige week hebben we alles klaargemaakt. Er is een grote voorraad kaarsen en we kunnen rekenen op heel wat vrijwilligers die helpen. Heel wat groepen vragen een viering aan of ze brengen een eigen priester mee. We verwachten zo'n 20.000 mensen deze maand."

Meest gelezen