De Zoo van Zwartberg in Genk komt tot leven in kinderboek: “Fictie en feiten vloeien in elkaar over”

In Genk is het nieuwe kinderboek "De Zoo van Zwartelgoud" van Lien Vande Kerkhof voorgesteld. Het boek vertelt het verhaal van de Zoo van Zwartberg, de dierentuin uit Limburg die verwaarloosde dieren opving, maar in de jaren 90 de deuren sloot. Het boek is een mix van waargebeurde feiten met bestaande personages en fictie.

"De Zoo van Zwartelgoud" vertelt een verhaal waarin fictie en waargebeurde feiten door mekaar lopen. Auteur is Lien Vande Kerkhof die als journaliste voor onder meer Radio 2 Limburg, tijdens een verkenning verknocht geraakte aan de schoonheid van de directeursvilla en haar meeslepende relaas: “In 2019 haalde kunstenaar Koen Vanmechelen het verleden van de oude Limburgse Zoo van onder het stof”, schrijft Lien op haar website. "Ik verkende het park als jonge journalist en al doende rakelde ik herinneringen op van een stukje Genk, waarvan ik het bestaan nooit had durven vermoeden.”

"Ik stak de voorbije jaren zeeën van tijd in research. Mijn neus baande zich een weg door vergeelde krantenartikels, verjaarde internetfora voor dierentuinliefhebbers en boeken en folders van heemkundige kringen. Maar ik zocht ook veel mensen op met kennis van zaken, en dronk een hele namiddag witte wijn met de kleinzoon van dierentuindirecteur Marcel Wauters. De man bracht zijn volledige jeugd nog door in de dierentuin en bezit een schatkist aan herinneringen.”

Het boekje is een mix van waargebeurde feiten met bestaande personages en fictie: “Ik draaide die door mijn malle hersenmolen en deed er vervolgens nog een flinke schep peper bovenop. Het resultaat is een verhaal waarin het moeilijk is om te onrafelen wat in het verleden wél en niet echt is gebeurd.”

Het kinderboek wordt woensdag voorgelezen in de Stadsbibliotheek van Genk, en vanavond officieel voorgesteld. Vanaf dan is het online en in de boekhandel verkrijgbaar. 

Meest gelezen