Belga

Burgemeester van Boortmeerbeek denkt niet aan opstappen na fusiefiasco: "Inwoners niet sneller betrekken was een fout"

Karin Derua (Open VLD), de burgemeester van Boortmeerbeek, vindt niet dat ze moet opstappen na het fusiefiasco van de afgelopen weken. "Dat de inwoners niet vooraf zijn ingelicht of bevraagd over onze plannen was fout en die fout neem ik ook op mij", geeft Derua toe bij Radio 2 in Vlaams-Brabant.

Twee weken nadat de stad Mechelen en de gemeente Boortmeerbeek de verregaande fusiegesprekken aankondigden tijdens een grote persconferentie, zijn die plannen alweer definitief begraven. Een paar dagen voor de persconferentie werd er vanuit verschillende hoeken al verbolgen gereageerd op geruchten over de plannen en dat protest nam alleen maar toe.

"Het is voor ons een grote les en leerschool geweest. Boortmeerbeek zal blijven hangen in de geschiedenis van de opstart van de gemeentefusies en hoe men het in de toekomst moet aanpakken", voorspelt Derua. "We wilden de bevolking pas vanaf de formele gesprekken betrekken, maar dat was fout. Als we dat vroeger hadden gedaan, hadden we sneller gevoeld dat de mensen niet akkoord zijn", vertelt ze op Radio 2.

Vorige week werd ook de onvrede over een gebrek aan communicatie binnen de eigen partij van Derua pijnlijk duidelijk. Schepenen Annick Dekeyser en Denis Bosny en een gemeenteraadslid stapten uit de lokale Open VLD en zetelen voortaan als onafhankelijke. Daardoor komt de meerderheid in Boortmeerbeek op losse schroeven te staan. 

"Die collega's hebben aan de bevolking laten weten dat ze constructief willen blijven meewerken. Iedereen mag zo'n beslissing in eer en geweten nemen", zegt Derua daarover. "De deur blijft alleszins open staan voor hen. Constructief samenwerken is nog altijd mogelijk."

Burgemeester blijven

Ondanks de mislukte fusieplannen en de storm van kritiek aan haar adres, heeft Derua er naar eigen zeggen nooit aan gedacht om de handdoek in de ring te gooien. 

"Als burgemeester moet je durven beslissingen nemen en je verantwoordelijkheden dragen. Onze gemeentefractie (van de lokale Open VLD red.) heeft dit weekend vergaderd en al die mensen blijven achter mij staan. Mocht ik vooraf al een overeenkomst met Mechelen getekend hebben, dan was ik echt in de fout gegaan. Maar dat is niet gebeurd, er was alleen beslist om de onderzoeken te starten." De burgemeester wil zich blijven inzetten. Als politicus die haar werk graag doet, moet je altijd met de neus vooruit gaan. Het stopt nooit, het gaat elke dag verder", aldus nog Derua.

Meest gelezen