Een patiëntje van De Witte Raaf met de speciale likmat
Dierenartspraktijk De Witte Raaf

Katvriendelijke dierenartsen uit Lede winnen internationale prijs

Feest bij dierenartspraktijk De Witte Raaf in Lede. Zij hebben een award gekregen voor "meest innovatieve aanpassingen voor een katvriendelijke praktijk" ter wereld. Dat gebeurde in Londen tijdens de "International Cat Friendly Clinic Competition 2022". De dierenartsen wonnen de prijs omdat ze verschillende ingrepen toepassen, om katten tijdens een consultatie op het gemak te stellen. Zo gebruiken ze een speciale likmat met voeding, om de diertjes af te leiden. 

Jacqueline van der Esch is één van de dieranartsen van De Witte Raaf in Lede. Ze is ontzettend blij en vereerd met de prijs en legt uit hoe ze bij de internationale wedstrijd terecht gekomen zijn "We hebben sinds 2018 al een label van katvriendelijke dierenartspraktijk. Omdat het label tien jaar bestaat, besloten we mee te doen aan de internationale wedstrijd. Dus hebben we een filmpje ingestuurd met alle procedures die we hebben ingevoerd om het katten zo aangenaam mogelijk te maken tijdens een consultatie. Zo hebben we een speciaal likmatje waar we voeding opsmeren om de katten af te leiden terwijl we hun bloeddruk meten, tijdens een bloedafname, of eventuele urine-afname. Zeker bij katjes die enorm gestresseerd zijn is dat een mooie manier om ze op hun gemak te stellen."

Overal in de praktijk hangen nevelaars met feromonen, speciale stofjes, waar de katten erg rustig van worden

Jacqueline van der Esch, dierenarts de Witte Raaf

De speciale likmat is niet de enige manier om katten gerust te stellen. Zo werken de dierenartsen uit Lede ook met feromonentherapie. Jacqueline van der Esch: "Overal in de praktijk hangen nevelaars met feromonen. Dat zijn speciale stofjes, waar de katten erg rustig van worden.  Dat sprayen we ook op de handdoeken waarmee we ze onderzoeken. En daardoor zijn ze echt meer op hun gemak."

Daarnaast houden de dierenartsen katten en honden in de praktijk ook zoveel mogelijk gescheiden. "Honden hebben minder stress om bij andere dieren te zitten, maar voor katten is dat heel heftig. Vandaar dat het belangrijk is, dat ze zoveel mogelijk alleen zitten. In onze huidige praktijk is dat niet altijd mogelijk. Maar we zijn een nieuwbouw aan het zetten, en daar zullen aparte consultatieruimtes én zelfs wachtkamers zijn voor honden en katten."

Een hele lijst ingrepen dus, die er wel voor heeft gezorgd dat De Witte Raaf in Lede de prijs kreeg voor "meest innovatieve aanpassingen voor een katvriendelijke praktijk" ter wereld. 

Dierenarts Jacqueline van der Esch met haar collega's en de prijs van "katvriendelijkste" praktijk
Radio 2

Meest gelezen